Várható volt egy terrortámadás Belgiumban

Várható volt, hogy Brüsszelben történni fog valamiféle támadás, mert a belga terrorelhárítás továbbra sem áll a helyzet magaslatán, mondta el a NOL kérdésére Dr. Tálas Péter. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem dékánja szerint a belga hatóságoknál jelentős átszervezéseket kellene végrehajtani, hogy komoly eredményeket tudjanak elérni.

"A támadás amiatt izgalmas, hogy Brüsszelben, az Európai Unió fővárosában történt, ahová rengeteg hivatalnok és politikus jár. Elképzelhető, hogy az unió megpróbál valamit lépni" - mondta Tálas, aki szerint már régen létre kellett volna hozni egy európai terrorelhárítási szervezetet. Ezt a feladatot most az Europol tölti be, de nincs közös terrorelhárítás, az továbbra is tagállami hatáskör. Nincs közös hírszerzés sem.

Tálas hangsúlyozza: öt hónap telt el a 130 halálos áldozatot követelő párizsi terrortámadás óta, ám a belga belbiztonság nem jutott előrébb. Az már a párizsi merényletek idején kiderült, hogy nem volt harmonikus az együttműködés a belga és a francia hatóságok között. Akkor ugyanis Belgiumban élő szélsőségesek követtek el terrortámadást Párizsban. "A belgák ismerik a belga szélsőségeseket, a franciák a franciákat, de egymásét nem. Kellene egy központ, ahonnan le lehet hívni, ki kit figyel meg" - mondta Tálas.

Hozzátette: a világ többi térségével összehasonlítva Európa terrorfenyegetettsége továbbra sem kiugróan magas. A nagy félelmet keltő, sok halálos áldozattal járó, stratégiai hatású terrortámadásokat a hírszerzés munkájával el lehet kerülni. Ilyen volt a madridi, londoni és párizsi terrortámadás is. Ám ezekből nincs túl sok. A mai brüsszeli terrortámadás világviszonylatban - a jelenlegi hírek alapján - nem számít nagy jelentőségű merényletnek, ám európai és belga szempontból az, hiszen ott még ilyen nem történt.

Tálas szerint mindez nem jelenti azt, hogy a terrortámadások "normálissá" válnak Európában, ám arra fel kell készülni, hogy lesznek még merényletek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér