galéria megtekintése

Válságjáték a Dobozban

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 24. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Mekhrably polgármestere feldúltan fogadja az amerikai századost. – Maga biztonságot ígért nekünk, azt, hogy megvéd minket az arániai gazfickóktól – magyarázza az atrópiai település elöljárója. A tiszt azt ismételgeti, védelmet nem ígért, mindössze folyamatos tájékoztatást a harci cselekményekről, a várható veszélyekről. Eközben Abrams tankok és Bradley harcjárművek dübörögnek el a közelben: a felderítők jelezték, hogy az ellenség támadásba lendült.

A forgatókönyv szerint valahol a Kaukázusban zajlanak a harci események
A forgatókönyv szerint valahol a Kaukázusban zajlanak a harci események
FAITH A. LAUGHTER FŐTÖRZSŐRMESTER, USA / NATO

A térképen kár keresni Mekhrablyt, Atrópiát és Arániát, a nevek a képzelet szüleményei. A forgatókönyv szerint a hadi események valahol a Kaukázus térségében zajlanak, valójában a hohenfelsi gyakorlótér egyik, mecsetet idéző toronnyal is ellátott díszletvárosában vagyunk.

Bajorországban június végéig tart a Combined Resolve II (Összfegyvernemi Elszántság II) hadgyakorlat: az amerikai hadsereg tizennégy NATO-szövetséges, illetve partnerország csapataival az afganisztáni műveletek utáni időkre készül, az együttműködési képességeket tesztelik.

 

– Bármilyen konfliktust hoz a jövő, az Egyesült Államok nem egyedül, hanem szövetségeseivel és partnereivel együtt fog reagálni a különböző biztonsági veszélyhelyzetekre – magyarázza a hadi játékokra meghívott újságíróknak Walter Piatt dandártábornok, a hohenfelsi amerikai bázison működő nemzetközi kiképzőközpont (JMTC) és a hadgyakorlat parancsnoka.

A vendéglátók érezhetően azt is demonstrálni kívánták, az USA fegyveres erőinek nem jelent problémát, hogy más nemzetek irányítása alatt harcoljanak. Így például grúz parancsnokság alatt amerikai, albán, grúz és litván lövészszázadok hajtanak végre feladatokat. Vagy például amerikai Black Hawk helikopterek bolgár szakaszokat dobnak le, miközben az akciót egy afrikai és közel-keleti konfliktusokban edzett francia ezred katonai biztosítják.

A magyarok nélkülözhetetlenek, kulcsfontosságú szerepet játszanak a légitámadások célpontjainak kijelölésében.

– Azt a harci készültséget valósítjuk meg, amit a NATO-nak a tervek szerint 2020-ra kell elérnie – mondja Piatt. Az amerikaiak nem titkolják, most először próbálják ki, hogy az 1. páncélos (lovas) hadosztály a texasi Fort Hoodból érkezett egységei miként boldogulnak az Európába néhány éves távollét után visszahozott Abrams tankokkal.

Az USA korábban lényegesen csökkentette az öreg kontinensen állomásozó szárazföldi egységeit, a négy dandárból kettő maradt. A költségtakarékosnak nevezett program értelmében a NATO-feladatokat ellátó hadosztály alakulatai évente legalább kétszer hatvannapos európai kiképzésen vesznek részt, ehhez használják az itt tárolt felszerelést, beleértve a jó hetventonnás ultramodern Abramseket is.

Hohenfelsben azt teljesen a véletlen művének tartják, hogy a több mint négyezer katonát felvonultató, másfél éves tervezés után májusban indított Combined Resolve II egybeesik az ukrán válsággal, a kelet-ukrajnai határ menti orosz csapatösszevonásokkal.

Reagálnak az ellenség támadására
Reagálnak az ellenség támadására

Magas rangú amerikai tisztek ugyanakkor azt hangoztatták, a hohenfelsi hadgyakorlat – ahogy az ősszel Lettországban esedékes Saber Strike (Kardcsapás) is – az észak-atlanti szövetségnek a kollektív védelem iránti elszántságát hivatott demonstrálni.

Míg Románia háromszáz katonával és tizenhat román gyártmányú tankkal van jelen, a magyar honvédség mindössze két előretolt repülésirányítót küldött a Doboznak (The Box) hívott erdős-hegyes területre.

– Nem a létszám a lényeg, hanem a hozzájárulás. A magyarok nélkülözhetetlenek, kulcsfontosságú szerepet játszanak a légitámadások célpontjainak kijelölésében. Abban, hogy elkerüljük a civil áldozatokat vagy a baráti tüzet – hangoztatta a legkisebb egységet firtató kérdésünkre Piatt tábornok.

Az egyik magyar tiszt, az amerikai szárazföldi erők híres Ranger-iskolájában végzett Lakatos István főhadnagy elmondta: a magyar előretolt légi irányítók 2012 óta olyan minősítéssel rendelkeznek, amellyel bármilyen NATO-hadműveletben bevethetők.

Figyelemre méltó, hogy másfél évtizeddel az egykori Kis-Jugoszlávia elleni NATO légi csapások kezdete után egy 30 fős szerb szakasz – az amerikaiaktól kölcsön kapott Humvee-járművekkel – is manőverez a Dobozban. Nemanja Arendjalovic főhadnagy azt magyarázza: 1999-ben tizennégy éves volt, ő már hazája tiszti gárdájának új generációjához tartozik. Előre néz, nem a múltba. Arról nem is szólva, hogy egy ideje a szerb hadsereg szintén a NATO-előírásokat alkalmazza.

Hohenfels, 2014. május

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.