galéria megtekintése

Vallástalan dzsihadista gyilkolt

8 komment


Körösi Ivett

 Az Iszlám Állam saját katonájának nevezte a merénylőt, a hatóságok azonban eddig nem találtak radikalizálódásra utaló jeleket.

A nizzai tengerparti sétány vasárnap ismét hemzsegett a turistáktól, a kávézók és éttermek pedig az ott üldögélő helyiektől zajosak, de a gyász jelei még mindenütt láthatók. A virágcsokrok közé rejtett plüssállatok és a mécsesek előtt némán ölelkező emberek emlékeztetnek a legutóbbi kegyetlen terrortámadásra, amely 84 ember életét követelte csütörtök éjjel.

Újra megjelentek a turisták
Újra megjelentek a turisták
Pascal Rossignol / Reuters

A hét végén a hatóságok hat, az elkövetővel szoros kapcsolatot ápoló embert vettek őrizetbe, ám csak egyikük nevét közölték: a tunéziai születésű merénylő, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel volt feleségéét.

 

A BBC értesülései szerint az asszonyt pénteken vették őrizetbe és vasárnap engedték szabadon. Csupán annyit lehet tudni róla, hogy három közös gyermeket nevelt a merénylővel, „aki addig verte, míg a nő ki nem dobta” – írja a The New York ­Times (NYT). A párizsi főügyész, Francois Molins tájékoztatása szerint az asszony elvált az agresszív, dührohamokra hajlamos férfitól, aki csütörtök éjszaka egy 19 tonnás teherautóval a Promenade des Ang­lais-n ünneplő tömegbe hajtott, mielőtt lelőtte volna a rendőrség.

Egy, a nyomozást jól ismerő forrás az AFP-nek azt nyilatkozta: a 31 éves Bouhlel a támadás előtti két napban többször is felkereste a tengerparti sétányt, hogy előkészítse a támadást. A hatóságok mindeközben azt próbálják kideríteni, hogy a francia hírszerzés számára addig ismeretlen férfinak – akinek csak piti bűncselekmények miatt volt dolga a rendőrséggel – mi köze lehetett az iszlám radikalizmushoz.

Az Iszlám Állam (IS) szombaton adott ki közleményt, amelyben vállalta a felelősséget a támadásért. „A nizzai támadás elkövetője az Iszlám Állam katonája volt. Kértük a híveinket, hogy vegyék célkeresztbe az Iszlám Állammal szemben harcot vívó nemzetek állampolgárait, s ő ennek a felhívásnak tett eleget” – írta a szélsőséges szunnita szervezet az Amaq hírügynökség által kiadott közleményben. Az IS szóvivője, Abu Mohamed al-Adnani 2014-ben valóban arra kérte a szervezet követőit, hogy támadják meg az IS-sel szemben álló, Egyesült Államok vezette koalíció tagjait. A nyugati célpontok között külön kiemelte Franciaországot, az egyik „fő ellenséget”.

Életcélt keresnek, nem vallást

Az év eleji brüsszeli és a tavalyi párizsi támadássorozatért felelős brüsszeli merénylők között is akadtak ellentmondásos személyiségek. Olivier Roy, a firenzei Európai Egyetem elismert oktatója szerint azok a terroristák, akiket sikerül behálózni, gyakran bűnözők, a társadalom peremén élő nihilista emberek. A szélsőséges iszlám egy „ügyet” kínál fel nekik, egy célt, ami keretet ad a dühüknek és a kitaszítottság érzésének. „A radikalizmus iszlamizációjával van dolgunk, nem pedig az iszlám radikalizációjával” – nyilatkozta Roy a The New York Timesnak.

Az NYT azonban figyelmeztet, hogy fenntartásokkal kell fogadni az IS közleményét, hiszen egyelőre nincs arra bizonyíték, hogy Bouhlelnek köze volt bármilyen szélsőséges szervezethez, vagy radikalizálódott volna. A tunéziai biztonsági erőkhöz tartozó források azt nyilatkozták a BBC-nek, hogy Bouhlel gyakran megfordult Tunéziában, legutóbb nyolc hónapja járt az észak-afrikai országban. Azt azonban nem tudni, hogy ott vagy a régió más országában kapott-e kiképzést.

„Nem imádkozott, és nem is böjtölt soha. Alkoholt is ivott, sőt drogozott is” – nyilatkozta az AFP-nek a férfi apja, Mohamed Mondher La­houaiej, aki hozzátette: a fiának – akivel a család gyakorlatilag nem tartotta a kapcsolatot, mióta tíz éve Franciaországba költözött – szinte semmi köze nem volt a valláshoz. Ez, valamint a „bűnös” világi élvezetek gyakorlása ugyanakkor nem ritka a hasonló elkövetőknél. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.