galéria megtekintése

Válás és házasság a parlamentben

Szakítottak eddigi partnerével, a Szövetség Románia Haladásáért Párttal (UNPR) a román szociáldemokraták (PSD). A lépéssel megszűnik a Victor Ponta kormányának bukása után fennmaradt parlamenti többség, és borulhatnak az őszi választásokkal kapcsolatos számítgatások is.

Ülésezik a román képviselőház. Változnak az erőviszonyok
Ülésezik a román képviselőház. Változnak az erőviszonyok
Baranyi Ildikó / MTI

A „válást" Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke jelentette be, miután kiderült, hogy Valeriu Steriu, az UNPR újdonsült elnöke tárgyalásokat folytat a Nemzeti Liberális Párttal (PNL). Lapértesülések szerint az öt százalék körüli támogatottságú, főleg egykori szociáldemokratákból alakult párt beolvad a PNL-be, cserébe 18 képviselője befutó helyre kerül ősszel a liberálisok parlamenti listáin. Catalin Predoiu, a PNL első alelnöke „technikailag bonyolultnak, imázs szempontjából költségesnek" nevezte a „házasságot", amelyről a jövő héten várható döntés. Valeriu Steriu másfelől nem zárta ki, hogy pártja végül folytatja az együttműködést a PSD-vel, amellyel egyébként június elején még közösen szerepelt a helyhatósági választásokon. A szociáldemokraták elnöke azonban nem várt tovább és bejelentette, hogy parlamenti listáikon nem biztosítanak helyeket más pártoknak, „mert nincs kinek". Azt is elárulta, hogy másfél hónappal korábban maga is fúziót ajánlott, de az UNPR elnöke visszautasította. Ez szerinte azt jelenti, hogy Steriu már akkor „fejébe vette az összeolvadást a PNL-vel".

 

Az „árulást" Valeriu Steriu szerint a PSD-sek kezdték azzal, hogy átcsábították az UNPR 12 parlamenti képviselőjét. A hét folyamán újabb 13 szenátor és két képviselő ült át a szociáldemokratákhoz, emiatt az UNPR felsőházi frakciója a minimális létszám alá esett és feloszlott. A pártnak így is 29 törvényhozója maradt.

Az új helyzet boríthatja az őszi parlamenti választásokkal kapcsolatos számításokat is. Victor Ponta volt kormányfő, a PSD egykori elnöke figyelmeztetett: a liberálisok választóinak egy része várhatóan rossz néven venné a párt fúzióját az egykori „vörösökből" alakult UNPR-vel, a PSD mégis aggódhat, mert a párt számára a legnagyobb veszély „mindig az elszigetelődés volt". – A legnagyobb pártnak lenni jó, de egyedül rossz. Szövetségeseket elveszíteni nagyon könnyű, de újakat szerezni nagyon nehéz – figyelmeztette pártja szerinte arrogáns vezetését Ponta.

Királycsináló lehet az RMDSZ

A PNL célja megakadályozni, hogy az őszi parlamenti választásokon a szociáldemokraták és szövetségeseik megszerezzék a mandátumok több mint felét. Ebben az esetben ugyanis az államfőnek nem kell kötelezően kineveznie a PSD miniszterelnök-jelöltjét – világította meg az egyezkedések hátterét Illyés Gergely politológus. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa a Népszabadság kérdésére kifejtette: várhatóan a PSD fog több mandátumot szerezni, viszont a liberálisoknak ott van a köztársasági elnök, Klaus Johannis, aki az alkotmány szerint mérlegelhet, kinek ad kormányalakítási megbízást, ha a választások nyomán egyik párt vagy bejegyzett választási szövetség sem szerez abszolút többséget. – Bármelyik blokk is kerül ilyen helyzetbe, az az RMDSZ-hez fog fordulni támogatásért – vélekedett a politológus.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.