Valami elkezdődött Bécsben

A szíriai elnök, Bassár el-Aszad sorsáról nem tudtak ugyan dűlőre jutni az Egyesült Államok, Oroszország, Szaúd-Arábia és Törökország bécsi megbeszélésén, de az amerikai külügyminiszter termékenynek nevezte a találkozót, orosz kollégája pedig a damaszkuszi kormány és az ellenzék kapcsolatfelvételét szorgalmazta.

Egy hét múlva folytatódhatnak azok a tárgyalások, amelyek pénteken, Bécsben kezdődtek a szíriai konfliktusról az amerikai, az orosz, a szaúd-arábiai és a török külügyminiszter között. A mintegy kétórás megbeszélésen a politikai rendezés esélye volt a fő téma, és áttörést nem sikerült ugyan elérni, de az értékelések némi derűlátásra adnak okot.

Nem tudtak például dűlőre jutni a legnagyobb vitát okozó kérdésben, abban, hogy milyen szerepe lehet a jövő Szíriájában Bassár el-Aszad elnöknek, akinek menesztését szorgalmazza az USA, Szaúd-Arábia és Törökország. Oroszország viszont a megoldás kulcsszereplőjét látja benne, és ezt a hadseregének légi csapásokkal nyújtott katonai támogatással, no meg azzal is demonstrálta, hogy kedden a Kremlben fogadta őt Vlagyimir Putyin államfő.

Kerry és Lavrov – még csak kettesben a bécsi tárgyaláson
Kerry és Lavrov – még csak kettesben a bécsi tárgyaláson
Carlo Allegri / Reuters

Némi rugalmasságra utal azonban, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a bécsi találkozó előtt hangoztatta: a damaszkuszi kormánynak az ellenzék „teljes spektrumával” tárgyalnia kellene. Putyin pedig még csütörtökön beszélt arról, hogy az Iszlám Állam (IS) terrorszervezet elleni harcban Aszad készen áll az együttműködésre a vele szemben fellépő lázadókkal is. Igaz, e szándékra némi árnyékot vetett a Kreml szóvivőjének nyilatkozata.

Dmitrij Peszkov azt mondta a BBC-nek, hogy a Nyugat egyelőre nem tudott olyan „kiegyensúlyozott ellenzéket” felmutatni Szíriában, amelynek nincsenek kapcsolatai a dzsihadistákkal. Moszkva és Damaszkusz jó kapcsolatait mindenesetre az elemzők egy része jó alapnak tartja ahhoz, hogy végül megtalálják a válságot lezárni képes kompromisszumot. John Kerry amerikai külügyminiszter a Reuters jelentése szerint a bécsi egyeztetés után például olyan konstruktív és eredményes egyeztetésről beszélt, amelynek nyomán új elképzelések kerülhetnek a felszínre.

Bár nem fogalmazott egyértelműen, nem zárta ki azt sem, hogy idővel bevonják a tárgyalási folyamatba Aszad másik támogatóját, Iránt is. Ezt ugyancsak Oroszország szorgalmazza, amely bevonná a megbeszélésekbe Egyiptomot is, Jordániával pedig – mint Lavrov bejelentette – megállapodott abban, hogy összehangolják szíriai katonai akcióikat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.