A magyar külügy türelmét vesztette Washingtonnal szemben

Miközben hétfőn megérkezett Budapestre az új amerikai nagykövet, Colleen Bell, hazánk leendő washingtoni nagykövete, Szemerkényi Réka még nem utazott el az Egyesült Államokba.
A Népszabadságot egy magas rangú külügyi forrás úgy tájékoztatta, hogy Szemerkényi még nem kapta meg az Egyesült Államoktól az úgynevezett elfogadó okiratot (az agrémant-t) „de lehet, hogy mire kedden megjelenik a lap, ez már meg is történt" – tette hozzá magas rangú külügyi forrásunk.

Diplomáciai forrásokból azonban úgy tudjuk, hogy az általános gyakorlat szerint az agrémant-t még azelőtt megkérik, hogy valakit hivatalosan is jelölnének nagykövetnek. Ezzel el lehet kerülni, hogy a küldő és a fogadó ország, illetve a jelölt is megalázó helyzetbe kerüljön, ha bármi kifogás merül fel a jelölttel kapcsolatban. Ez egyébként ritka, de olykor előfordul.

Szemerkényi Réka
globsec.org

Lapunk úgy értesült, hogy Szemerkényi Réka már hónapokkal ezelőtt megkapta a hivatalos amerikai hozzájárulást. A két ellentétes értesülés egyszerre nem lehet igaz, valaki hazudik, bár nem világos, miért. Az amerikai félnek a jelen körülmények között aligha fűződik érdeke az időhúzáshoz, ahhoz, hogy Szemerkényi minél később kezdhessen munkához Washingtonban.

Van rózsa tövis nélkül

Cikkünk megjelenése után, kedd délelőtt egy magas rangú kormányzati forrásunk megerősítette, Szemerkényi Réka még nem kapta meg az Egyesült Államoktól az agréman-t, holott Magyarország 2013 őszén 30 nap alatt biztositotta Colleen Bell számára a belépéséhez szükséges feltételeket. „Szemerkényi esetében már a hatvanadik napon is túl vagyunk a megnevezésétől számítva" - tette hozzá informátorunk egy háttérbeszélgetésen.

„Mi rózsacsokorral vártuk Colleen Bellt, mégpedig tövis nélkül” – tette hozzá, Áder János államfő pedig a ferihegyi landolásától számított harmadik napon átveszi az új amerikai nagykövet megbízólevelét is. A politikus azt is elmondta, Orbán Viktor azt tervezte, hogy január 31-ig megtörténik a nagykövet-csere, Szapáry György visszatér Washingtonból, Szemerkényi Réka pedig elfoglalja állomáshelyét. A washingtoni késlekedés, Szemerkényi várakoztatása azért is érthetetlen, mert profi, és a személyi alkalmasságát illetően nem lehet semmilyen kétely a másik oldalról - hangzott el a háttérbeszélgetésen.

A Szapáry György helyére kinevezett Szemerkényiről Prőhle Gergely azt írta a Heti Válaszban, hogy „kétségkívül a hazai kül- és biztonságpolitikai szakértők első ligájába tartozik". Tegyük hozzá: a magyar külügyesek körében általános vélemény, hogy a „kifejezetten atlantista", ám régóta a miniszterelnök környezetéhez tartozó Szemerkényinél megfelelőbb washingtoni nagykövetet nehezen találhatott volna Orbán Viktor.

A fáma szerint Szemerkényi volt az, aki az első Orbán-kormány idején, 1999-ben felhívta a figyelmet a Selmeczi Gabriella és mások – három fideszes és 31 kisgazda politikus – partizánakciójára, amelyben egy lobbilevél kedvéért a magukat  „szenátoroknak” kinevező országgyűlési képviselők a Lockheed Martin egyik középvezetőjét ajánlották az Egyesült Államok következő budapesti nagykövetének.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.