Vádlottak padján a hercegnő

VI. Fülöp spanyol király nővére a vádlottak padján felel majd a férje által elkövetett adócsalási ügyben játszott szerepéért.

A nyomozást vezető José Castro bíró szerint elég bizonyíték gyűlt össze ahhoz, hogy vádat emeljenek a 49 éves Krisztina hercegnő ellen, aki a vád szerint együttműködött férjével az adócsalási ügyben. A trónról júniusban lemondó János Károly legkisebb lánya így a királyi család első tagja, aki a vádlottak padjára ül, és akár négy év börtönbüntetést is kaphat – írja az El Mundo.

Castro ma azt is bejelentette, hogy Krisztina hercegnőt 2,6 millió euró kártérítés megfizetésére kötelezi. Ha ezt nem teszi meg húsz napon belül, elkobozzák a vagyona egy részét.

A döntés nem érhette meglepetésként a királyi családot, hiszen a vizsgálóbíró júniusban már bejelentette, hogy a király nővére vád alá helyezhető, mivel neki is haszna származott férje gyanús pénzügyeiből, valamint elősegítette az illegális tevékenységet.

Mint azt korábban megírtuk, a Noós-ügy egyik kulcsszereplője a hercegnő férje, Inaki Urdangarin, aki a vádak szerint üzlettársával együtt 5,8 millió eurót tüntetett el az adóhatóság elől. A pénzt az általuk vezetett Noós Intézet kapta a valenciai és a baleári-szigeteki tartományi kormányoktól (mindkettő élén néppárti politikus állt) sportesemények rendezésére. Ám az összeg továbbfolyt a családi vállalkozásba, az Aizoonba, majd eltűnt az adóhatóság szeme elől.

Krisztina hercegnő és egykori kézilabdázó férje tagadja a vádakat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.