Nem a Mol miatt, de vádat emeltek Sanader ellen

A gyanú szerint a volt horvát kormányfő összegű jutalékot kapott az osztrák Hypo Alpe Adria banktól. Ez az első ügy, amelyben a politikusnak vádemeléssel kell szembenéznie. A Mol és az INA ügyében zajló vizsgálaqt zsákutcába jutott

Vádat emeltek szerdán Horvátországban Ivo Sanader, az adriai ország volt kormányfője ellen abban a 90-es évek közepére visszanyúló ügyben, amelyben azzal vádolják, hogy nagy összegű jutalékot kapott az osztrák Hypo Alpe Adria banktól.

Ez az első ügy, amelyben vádat emeltek a volt miniszterelnök ellen. A konzervatív politikus ellen több büntetőeljárás is folyik különféle visszaélések címén.

A vesztegetési ügyekkel foglalkozó horvát ügyészség (USKOK) szerint Sanader 1994-1995-ben, még külügyminiszter-helyettesként, átszámítva csaknem félmillió eurót kapott a Hypo banktól azért, hogy Horvátország az osztrák pénzintézettől vegyen fel kölcsönt.

A volt kormányfő tagadja bűnösségét. A politikust tavaly decemberben fogtak el Ausztriában és július közepén szállították át a horvát fővárosba, azóta ott van előzetes letartóztatásban.

Közben egyes értékelések szerint zsákutcába jutott a Sanader elleni nyomozás a magyar és a horvát olajvállalat, a Mol és az INA ügyében. A Vecernji list napilap arról írt, hogy a horvát hatóságok kérése ellenére a magyar ügyészség nem hajlandó kihallgatni Hernádi Zsoltot, a magyar társaság elnök-vezérigazgatóját. Hernádi horvát gyanúsítások szerint részese volt annak az ügyletnek, amelyben Ivo Sanader állítólag tízmillió euró kenőpénzt fogadott el cserébe azért, hogy a Mol irányítási jogot szerezzen az INA fölött anélkül, hogy a részvények többsége ténylegesen a magyar cég tulajdonába kerülne.

A Mol és Sanader is visszautasítja a vádat. Jelenleg a Mol részesedése az INA-ban 47,26 százalék, a horvát államé 44,84.

A Vecernji list szerint a magyar államügyészség a „nemzetbiztonság veszélyeztetésére" hivatkozva utasítja el, hogy a horvát vádhatóság megbízásából kikérdezze Hernádit. A magyar nyomozók beismerik ugyan, hogy a horvát bizonyítékok alapján fennáll a megvesztegetési pénzek kifizetésének gyanúja, de ennek maguk akarnak utánajárni - írta a zágrábi lap.

Sanader szerint csak alaptalan vádaskodás van az ügy mögött
Sanader horvát kormányfõ csalódott: - Tényleg teljes mértékben együttmûködünk a hágai bírósággal - mondta Brüsszelben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.