Vádemelés a Gripenek ügyében

Alfons Mensdorff-Pouilly osztrák lobbista az ellene ausztriai és kelet-európai vadászgépbeszerzések ügyében folyó korrupciós vizsgálattal kapcsolatban kerülhet bíróság elé.

Pénzmosás és hamis tanúzás vádjával vádemelést javasolt az osztrák ügyészség Alfons Mensdorff-Pouilly osztrák lobbista ellen – közölte pénteken a vádhatóság. Az osztrák lobbista az ellene ausztriai és kelet-európai vadászgépbeszerzések ügyében folyó korrupciós vizsgálattal kapcsolatban kerülhet bíróság elé.

Az ügyészség a közlemény szerint abból indul ki, hogy Mensdorff-Pouillyhoz kerülőutakon 2000-2008 között összesen 12,6 millió euró folyt be a BAE Systems londoni székhelyű hadiipari konszerntől. A hatóság feltételezése szerint a pénzből vélhetően közép- és kelet-európai döntéshozókat vesztegettek meg, hogy a BAE fegyverügyletekhez jusson.

A pénz tényleges felhasználását azonban az ügyészség nem tudta felderíteni, így a vesztegetés gyanúját nem tudja alátámasztani a hatóság. -Nem tudtuk megállapítani, hogy kihez, mikor, mennyi pénz folyt - mondta a szóvivő a rádiónak. A lobbistát pénzmosással, valamint a hatósági eljáráshoz kapcsolódó hamis tanúzással és bizonyíték-hamisítással vádolják.

Mensdorff-Pouilly korábbi nyilatkozataiban tagadta a korrupciós vádakat.

Thomas Vecsey ügyészségi szóvivő az osztrák sajtónak elmondta, hogy a hatóság szerint a pénz a Virgin szigeteken bejegyzett Brodman cégen keresztül került Mensdorffhoz. A lobbista a jelenlegi osztrák korrupcióellenes parlamenti vizsgálóbizottságban és egy korábbi, az 2000-es évek elején történt osztrák vadászrepülőgép-beszerzéseket vizsgáló parlamenti bizottságban tagadta, hogy köze lenne a Brodmanhoz és hogy tanácsadóként tevékenykedett a BAE-nél. A hamis tanúzás vádja ezért a két parlamenti vizsgálóbizottságban tett kijelentéseire vonatkozik.

A burgenlandi földbirtokos és érdekkijáró - Maria Rauch-Kallat volt néppárti (ÖVP) miniszter férje - ellen Nagy-Britanniában 2010-ben vádeljárás indult azzal a gyanúval, hogy 2002. január 1. és 2008. december 31. között "összeesküdött másokkal" egyes közép- és kelet-európai kormányok - köztük Csehország, Magyarország és Ausztria - "ismeretlen tisztviselőinek és más ügynökeinek" történő, korrupciós jellegű kifizetések folyósítására.

A brit eljárást egy hét után váratlanul megszüntették, miután az ugyancsak vizsgálat alá vont BAE vádalkut kötött a brit és az amerikai hatóságokkal. Az osztrák ügyészség tovább folytatta saját eljárását, noha az üzletember ügyvédje az osztrák vizsgálat megszüntetését kérvényezte a kettős büntethetőséget kizáró európai uniós jogszabályokra hivatkozva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.