Vádat emeltek Perkovic ellen

Vádat emelt kedden a német szövetségi legfőbb ügyészség Josip Perkovic volt jugoszláv, majd horvát titkosszolgálati vezető ellen egy Bajorországban a nyolcvanas években elkövetett gyilkosság miatt.
A legfőbb ügyészség szerint Josip Perkovic bűnrészes egy Nyugat-Németországba kivándorolt jugoszláv ellenzéki, Stjepan Durekovic 1983-ban történt meggyilkolásában.

A hatóság közleménye szerint a 69 éves vádlott - akit Horvátország az idén januárban adott ki Németországnak - az egykori jugoszláv titkosszolgálat (SDS) II., "ellenséges emigrációval" foglalkozó ügyosztályának vezetőjeként, valószínűleg 1982 tavaszán parancsot kapott arra, hogy tervezze meg és készítse elő Durekovic likvidálását.

Az utasítást a dandártábornoki tisztségben dolgozó vádlott felettese, Zdravko Mustac adta ki, akit Horvátország az idén áprilisban adott ki Németországnak.

A vádlott kapcsolatba lépett egy informátorával, Krunoslav Pratessel, aki az áldozat bizalmasa volt. Együtt elhatározták, hogy Durekovicot egy garázsban ölik meg a München melletti Wolfratshausenben. A garázs Pratesé volt, nyomdát működtettek benne mások mellett az áldozat közreműködésével - áll az ügyészség közleményében.

Stjepan Durekovicot végül 1983 júliusában gyilkolták meg több lövéssel és fejre mért ütésekkel. Az elkövetők kiléte nem ismert, de az ügyészség szerint az bizonyítható, hogy a vádlott és Krunoslav Prates segítségével jutottak be a garázsba, és az ő megbízásukra követték el a gyilkosságot. Krunoslav Pratest az ügy miatt 2008-ban Németországban életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték.

A harmadik szereplő, Zdravko Mustac ellen várhatóan rövidesen vádat emelnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.