Vádat emeltek a román Hófehérke ellen

Vádat emelt a román korrupcióellenes ügyészség két volt miniszter ellen, köztük Elena Udrea volt regionális fejlesztési tárcavezető ellen – közölte kedden a vádhatóság.
Udreát egyebek mellett megvesztegetés három rendbeli elfogadásával és hivatali visszaéléssel vádolják. A Traian Basescu volt elnök egyik bizalmasának számító Udrea az ügyészek szerint több közbeszerzési eljárás alkalmából a szerződés értékének 10 százalékát kitevő kenőpénzt kért üzletemberektől, illetve az általa vezetett minisztérium törvénytelenül finanszírozott közpénzekből egy ökölvívó gálát.
Udrea az elnökválasztási kampányban „szép Romániát” ígért, de aztán csúnyán elbukott
Udrea az elnökválasztási kampányban „szép Romániát” ígért, de aztán csúnyán elbukott
Bogdan Cristel / Reuters

Ion Ariton volt gazdasági miniszter több állami vállalatot kényszerített ez utóbbi rendezvény szponzorálására, ellene emiatt emeltek vádat az ügyészek.

Udrea – aki néhány éve a román politika Hófehérkéjének kikiáltva foglalhatta el a tárcavezetői széket – az elmúlt tíz év egyik legbefolyásosabb politikusa volt Romániában. Előbb Basescu tanácsadójaként, majd a jelenlegi ellenzéki új Nemzeti Liberális Pártba (PNL) olvadt Demokrata Liberális Párt (PDL) vezető politikusaként érte el politikai karrierje csúcsát. Tavaly Basescu támogatásával az elnökválasztáson is indult, de ez a vállalkozása kudarccal végződött. A vádemelés tényét ismertető vádhatósági közlemény megemlítette azt is, hogy a közbeszerzések nyomán Udrea által kért és elfogadott kenőpénz egy része egy román párt bukaresti szervezetéhez került. Udrea korábban a PDL bukaresti szervezetének volt az elnöke.

A PDL a tavaly második államelnöki mandátumát befejező Traian Basescu volt elnök pártja volt, amellyel a jobbközép politikus akkor szakított, amikor a demokrata pártiak – ellentmondva az akkor még államelnöki tisztséget betöltő Basescunak – nem Udreát választották meg a PDL élére.

Románia volt elnöke az utóbbi két hétben többször élesen bírálta az ügyészeket amiatt, ahogyan vezető politikusokat sorozatban előzetes letartóztatásba helyeznek, és állítása szerint semmibe veszik a gyanúsítottak védekezéshez való jogát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.