V4-es segítséget kaphat Macedónia

Közös rendőri segítséget nyújthatnak Macedóniának az illegális bevándorlás elleni küzdelemben a visegrádi négyek (V4) - jelentette ki Pintér Sándor vasárnap Szegeden.

"Elképzelésünk, hogy közösen nyújtunk segítséget Macedóniának, hogy megfelelően tudja szűrni az illegális migránsokat a menekültek közül" - mondta a magyar belügyminiszter azt követően, hogy megbeszélést folytatott cseh kollégájával.

Pintér Sándor felidézte, Magyarország már technikai segítséget és képzést nyújtott a balkáni országnak. Hozzátette: később magyar rendőrök is teljesíthetnek szolgálatot Macedóniában, remélhetőleg más visegrádi országokból érkező egyenruhásokkal együtt.
A belügyi tárca vezetője kifejtette, Magyarország a schengeni előírásoknak megfelelően látja el a külső határok védelmét, és a visegrádi országok is ennek szellemében adtak támogatást a határőrizethez. "Ezt várjuk el a többi schengeni külső határral rendelkező országtól" - fűzte hozzá.

Pintér Sándor rámutatott, "ha a külső schengeni határt nem védjük meg, nem beszélhetünk szabad mozgású belső térről".
A politikus közölte, amíg a magyar határoktól délre - Szerbiában, Horvátországban, Szlovéniában - naponta 2500-5000 illegális migráns érkezik, indokolt a tömeges migráció okozta válsághelyzet fenntartása a déli megyékben.

Milan Chovanec cseh belügyminiszter hangsúlyozta, Csehország és Magyarország számára is fontos a schengeni övezet megőrzése.
A politikus szerint Európa megértette, hogy az eddigieknél többet kell tenni az illegális migráció ellen, és a működésképtelen kvótarendszer helyett érdemi megoldásokat keres a külső határok védelmének megerősítésével, illetve az együttműködés javításával Törökországgal és más államokkal.

Milan Chovanec köszönetet mondott a magyar társszerveknek, hogy kiváló körülményeket biztosítottak a magyar-szerb határ őrzésében több mint egy hónapon át részt vevő cseh rendőrök munkájához. A cseh kontingens tagjai a jól elvégzett munka nyugalmával térnek haza, társaik azonban tovább szolgálnak Szlovéniában és legkésőbb februártól Macedóniában.

Hangsúlyozta, a visegrádi négyek által létrehozott rendőri együttműködés modellje például szolgálhat más európai országok számára is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.