Üzenjük Hitlernek, jól vagyunk!

Holokauszt-túlélőknek tartottak szépségversenyt Izraelben. 74 és 97 közötti nők indultak a koronáért, amelyet egy 79 éves romániai származású asszony nyert el.

– Megmutatjuk, hogy még élünk – mondta a győztes Hava Hershkovitz a színpadon. A Romániából származó 74 nő egyike volt annak a 14 döntősnek, aki a haifai fináléba jutott a 300 indulóból – írta a Jewish.ru orosz nyelvű izraeli hírportál. A csütörtöki rendezvény az ötletgazda jótékonysági szervezet szerint az élet ünnepe. A részvétel feltétele nem annyira a jó külső megjelenés volt – bár a zsűri egy pszichológus mellett két szépségkirálynőből állt –, mint inkább az, hogy a túlélés és a háború utáni újrakezdés személyes története minél példamutatóbb legyen – közölte a szervező Simon Sabag. – Hitler meg akart minket semmisíteni, de túléltük. Sőt, nem csupán életben maradtunk, de élvezzük is az életet – mondta a színpadon Ester Liber. A Lengyelországban született asszony a háború alatt elvesztette családját, egy lengyel katolikus család segítségével élte túl a háborút.

Ugyanakkor a rendezvény ötlete nem mindenkinek nyerte el a tetszését. – Mi szükség van a szépségversenyre ahhoz, hogy megmutassuk, ezek az asszonyok ma boldogok? – méltatlankodott egy holokauszt-túlélőket segítő szervezet vezetője. Lili Haber szerint a rendezvény inkább visszatetszést szül. – Nem az asszonyok egynapi felcicomázása fogja igazolni, hogy ezeknek az asszonyoknak az élete tartalmas – mondta a BBC-nek Collete Avital, az Izraeli Holokauszt-túlélők szervezetének vezetője.

– Büszke vagyok nagyanyámra, ma ő a legvarázslatosabb nő – idézte ugyanakkor a Jewish.ru Hava unokáját.

Izraelben ma mintegy 200 ezer holokauszt-túlélő él.

A győztes, Hava Hershkovitz (középen)
Haifa, 2012. június 29. Hava HERSKOVIC-ot (k) szépségkirálynővé koronázzák, miután győzött a II. világháborús zsidó népirtás túlélői számára rendezett szépségversenyen az izraeli Haifában 2012. június 28-án. A Miss Holokauszt-túlélő szépségversenyen tizennégy idős nő vett részt, az eseményt egy olyan csoport szervezte, amely a zsidóüldözés nélkülöző túlélőit támogatja. (MTI/EPA/Abir Szultan)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.