Útvonalat változtattak a menekültek

A Vajdaságot már kerülik, a dél-szerbiai Presevóból a horvát határra, Sid és onnan Tovarnik felé mennek.

Észak-Vajdaságban már szinte egyáltalán nincsenek migránsok - tapasztalta az MTI riportere kedden, amikor körbejárta azokat a helyeket, Szabadkát, Magyarkanizsát és Horgost, ahol egy hónapja még több ezren vártak arra, hogy átkelhessenek a szerb-magyar határon.

Szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta megváltozott a migránsok útvonala, így már a szerb-macedón határ melletti Presevóból egyenesen a szerb-horvát határ melletti Sidre, vagy előbb Belgrádba, majd onnan Sidre utaznak a Közel-Keletről érkezők. A belgrádi buszpályaudvar melletti parkban - amely a migránsok ismert és közkedvelt gyülekezőhelye -, kedd kora délután körülbelül 20 sátor állt, és ennél több ember sem tartózkodott ott.

Presevóba ugyanakkor most már naponta 5-6 ezren érkeznek, a helyi befogadóközpont munkatársai 24 órában végzik a regisztrációt, ennek ellenére folyamatosak a sorok. Alekszandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter a múlt héten jelentette be, hogy hamarosan hasonló ideiglenes befogadóközpont nyílik Bujanovácon, alig 28 kilométerre északra Presevótól, ahol szintén végeznek majd regisztrációt. A tárcavezető azt reméli, ezzel felgyorsul az ügyintézés.

A főleg Szíriából és Afganisztánból érkező migránsok célja általában Németország, a Presevóban várakozó autóbuszok és taxik azonban csak a horvát határig szállítják őket, ahonnan gyalog indulnak tovább, majd a határon átkelve ismét buszokkal és vonatokkal jutnak el a magyar határig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.