galéria megtekintése

Putyin nem készül háborúra

1 komment

NOL/MTI

Az utolsó esélyek egyikének nevezte a francia államfő a német kancellárral közös törekvéseit a kelet-ukrajnai válság rendezésére és a háború elkerülésére.

Francois Hollande Moszkvából hazatérve szombaton azt mondta, ha nem születik megállapodás a tartós fegyverszünetről, pontosan lehet tudni, mi következik. "Neve is van, mégpedig háború" - fogalmazott. "A kancellár asszonnyal úgy gondoljuk, háború veszélyével állunk szemben Európa kapujában" - tette hozzá. A francia elnök és Angela Merkel német kancellár pénteken Moszkvában az orosz, előtte pedig Kijevben az ukrán államfővel tárgyalt a konfliktus rendezésének lehetőségeiről.

Putyint nem lehet megfélemlíteni az ukránok felfegyverzésével

Az ukrán konfliktusról való tárgyalás szombaton a müncheni biztonságpolitikai konferencián folytatódott, ahol Merkel azt mondta, "nincs garancia arra, hogy Putyin azt teszi, amit várunk tőle", de a Nyugat "katonai részvétele" sem térítené jobb belátásra az orosz elnököt.

 

A konfliktus katonai rendezésének lehetőségét határozottan elvetve úgy fogalmazott,

az ukrán hadsereget nem lehet annyira felfegyverezni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök arra a belátásra jusson, hogy katonai vereséget szenvedhet Ukrajnában.


Holland elmondta, a béke terv része lenne egy 50-70 kilométeres demilitarizált övezet, amit a jelenlegi frontvonal körül húznának. Az új megállapodás a szeptemberi minszki fegyverszünet kibővítése. A biztonsági tervet - írja a BBC - Hollande és Merkel vasárnap telefonkonferencián vitatják majd meg Putyinnal és Porosenkoval.

Lavrov: a válságért az USA a felelős

Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter a müncheni konferencián azt mondta, a három vezető moszkvai megbeszélése "jó alap egy bizonyos fokú derűlátáshoz". Oroszország a béke híve, és örömmel látná, ha a harcoló felek valamennyi nehézfegyvert eltávolítanának a kelet-ukrajnai válsággócból - tette hozzá, megjegyezve, hogy van lehetőség a súlyos katonai összeütközés elkerülésére.

Ugyanakkor a válság enyhítését célzó további munkát "ultimátumok és fenyegetések nélkül" kell végezni. Felgyorsítaná "Ukrajna tragédiáját", ha a Nyugat az országot "telerakja halált okozó fegyverekkel" - mondta az orosz diplomácia vezetője.

Ursula von der Leyen és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Münchenben
Michaela Rehle / Reuters

Lavrov kifejtette: szerinte a válság gyökerét nem az utóbbi egy év folyamataiban kell keresni, hanem elsősorban abban, hogy az Egyesült Államok 25 éve "globális dominanciára" törekszik. Ebbe a politikába illeszkedik a Washington európai fölényének biztosítását szolgáló rakéta-elhárító rendszer, amelynek megvalósításán "megszállottként" dolgoznak az amerikaiak, és nem veszik figyelembe Oroszország jogos biztonsági érdekeit. Ugyanez a mintázat mutatkozott meg a NATO keleti bővítésében is, ami kizárólag a Nyugat érdekeit szolgálta - mondta Lavrov.

Az ukrán válság fordulópontot jelent, a Nyugatnak el kell döntenie, hogy "Oroszországgal szemben, Oroszország nélkül vagy Oroszországgal együttműködve" alakítja tovább a nemzetközi biztonsági rendszert - mondta az orosz külügyminiszter.

Beszédére készül Lavrov
Michael Dalder / Reuters

A válság eddigi alakulását tekintve nem úgy tűnik, hogy a Nyugat az együttműködést választja, hiszen a nemzetközi jog előírásain átlépve minden lehetőséget megragadott arra, hogy tovább mélyítse a konfliktust, így például közreműködött a Viktor Janukovics korábbi elnök elleni "puccs" megszervezésében és végrehajtásában - fejtette ki Szergej Lavrov. Úgy vélte, hogy a Nyugat támogatásával Kijevben "nemzetiszocialista" erők kerültek hatalomra, és országszerte "etnikai tisztogatásokat" folytatnak.

Angela Merkel megérkezett az 51-ik müncheni biztonságpolitikai konferenciára
Michael Dalder / Reuters

Az előadás után a hallgatóság kérdéseire válaszolva egyebek között hangsúlyozta, hogy Kijev továbbra is lábbal tiporja a demokratikus elveket és a kisebbségi jogokat. Nem biztosítja például a gyülekezés jogát, és a magyar kisebbség hiába kérte a kormányt, hogy a választókerületi határokat úgy módosítsák, hogy a nemzetiségnek legalább egy képviselője lehessen a törvényhozásban - mondta az orosz külügyminiszter az MSC honlapján közvetített fórumon, hozzátéve, hogy Ukrajna azért nem tud túljutni a válságon, mert nem kezeli megfelelő módon az ilyen problémákat.

Az orosz külügyminiszter szavait többször felhördüléssel, néha nevetéssel fogadta a közönség, amelynek soraiban több tucat állam- illetve kormányfő, védelmi miniszter és külügyminiszter foglalt helyet. "Örülök, hogy vannak, akik a jelenlegi helyzetben is jól érzik magukat" - jegyezte meg Lavrov egy alkalommal.

Az ENSz szerint közel 5400-an vesztették életüket április óta, amikor a Luganszk és Donyeck megyében megkezdődtek a harcok.

Putyin nem készül háborúra

Oroszország nem készül senkivel sem háborúzni, és kész mindenkivel együttműködni - jelentette ki szombaton Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök az oroszországi Független Szakszervezetek Szövetségének Szocsiban rendezett kongresszusán jelentette ezt ki, egy nappal azután, hogy Moszkvában tárgyalásokat folytatott az ukrán válság rendezéséről Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia államfővel.

Az ukrán válság és az Oroszország elleni szankciók kérdésére kitérve Putyin kifejtette: szerencsére nem folyik háború Oroszország ellen, de tagadhatatlanul létezik olyan törekvés, hogy véglegesítsék az elmúlt évtizedekben kialakult világrendet. Olyan világrendről van szó - magyarázta az orosz elnök -, amelyet egyetlen feltétlen hatalommal rendelkező vezető irányít, aki azt hiszi, neki mindent szabad, mások viszont csak azt tehetik, amit ő megenged nekik, s ami csak az ő érdekét szolgálja.

Putyin elutasította ezt a fajta világrendet, ugyanakkor hozzáfűzte: "Senkivel sem készülünk háborúzni, mi arra készülünk, hogy mindenkivel együttműködjünk".

A Kreml vezetője elismerte, hogy a szankciók kétségtelenül károkat okoznak Oroszországnak, de szerinte senki sem jár jól velük. "Az olyan országgal szemben, mint Oroszország, ezek a szankciók nem lehetnek hatékonyak, noha kétség kívül okoznak bizonyos károkat" - mondta Putyin, aki szerint emiatt az országnak fokoznia kell önállóságát, elsősorban a gazdaság terén.

Eközben Ukrajnában

Kijev szerint az elmúlt 24 órában öt katona vesztette életét a harcokban, 26 megsebesült. Öt civil is meghalt.

Volodimir Poljovij ukrán katonai szóvivő azt közölte, hogy a felkelők a frontvonal teljes egészén fokozták a hadsereg elleni tüzérségi támadásokat, és úgy tűnik, Debalcevénél csoportosítják erőiket, hogy új offenzívát indítsanak a vasúti csomópontként stratégiai fontosságú településnél, valamint Mariupolnál.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.