Az ellenzék bármit megtenne, hogy megbuktassa Pontát

A romániai ellenzék minden eszközt megragad azért, hogy távozásra bírja a korrupcióval gyanúsított miniszterelnököt. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetői vasárnap bejelentették: mindent bojkottálnak, aminek a kormányfőhöz is köze van, és utcai megmozdulásokat szerveznek, ha a szociáldemokrata Victor Ponta nem mond le hivataláról.

Alina Gorghiu, a PNL társelnöke reményét fejezte ki, hogy Pontában „lesz annyi jóérzés", és távol marad a Klaus Johannis (liberális) államfő által hétfőre meghirdetett konzultációtól, ellenkező esetben az ellenzéki párt kénytelen lesz „egy kicsit eltéríteni az egyeztetést, és a védelmi stratégia helyett arról beszélni, hogy a miniszterelnök elveszítette a legitimitását".

Gorghiu arra kérte a kormánytöbbség törvényhozóit, hogy szavazzák meg a liberálisok pénteken benyújtott bizalmatlansági indítványát, és így vessenek véget a „politikai válságnak". Vasile Blaga, a PNL másik társelnöke elmondta, hogy a bizalmatlansági indítvány szavazásának a napján az ellenzék képviselői élőláncot alkotnak a parlament épülete körül, és egyéb utcai megmozdulásokat is kilátásba helyezett.

Victor Ponta vasárnap megerősítette, hogy nem mond le hivataláról, mivel továbbra is élvezi a koalíció támogatását. Az ellene kezdeményezett bűnvádi eljárást politikai indíttatásúnak nevezte, és közölte, hogy megóvja a bíróságon a vizsgálatot elrendelő ügyészi határozatot. A PNL vezetői ezt az igazságszolgáltatás elleni példátlan támadásként értékelték.

A hétvégén a Szociáldemokrata Párt megyei szervezetei és koalíciós partnerei is támogatásukról biztosították Pontát. Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) elnöke azt mondta: Romániának nincs szüksége a kormány menesztésével járó politikai válságra, ezért alakulata a Ponta-kormány tisztségben maradását támogatja.

Vasárnap kora délután a Traian Basescu volt államfőhöz közelálló Polgári Mozgalom Párt (PMP) több száz tagja és szimpatizánsa tüntetett a kormánypalota előtt a kabinet távozását követelve. Egy adott pillanatban a forgalmat elzárni akaró tiltakozók rövid összetűzésbe keveredtek a rendőrökkel.

Kisebb létszámú tiltakozó megmozdulások voltak más városokban is péntek óta, amikor a korrupcióellenes ügyészség (DNA) közölte, hogy eljárást indított a kormányfő ellen a 2007-2008 közötti időszakban folytatott ügyvédi tevékenysége kapcsán magánokirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnsegédlet gyanújával.

A DNA szerint Ponta el nem végzett ügyvédi szolgálatokért vett fel havi 2-3 ezer eurós honoráriumot pártbeli kollégája és barátja, Dan Sova szenátor ügyvédi irodájától, majd hamis tevékenységi beszámolókkal próbálta fedezni a törvénytelenséget. Az ügyészek szerint Ponta miniszterelnökként különböző tisztségekkel honorálta barátja előzékenységét, és ezzel megsértette az összeférhetetlenségi szabályokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.