Utánozzák az Iszlám Államot

Egy francia és egy holland túszt mutató videofelvételt tett közzé hétfőn az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI) nevű dzsihadista szervezet, a felvételt a francia elnöki hivatal hitelesnek ismerte el. A videón szereplő egyik személy az a Serge Lazarevic, akit a világon túszként őrzött immár egyetlen francia állampolgárként tartanak számon. Egy társával, Philippe Verdonnal együtt rabolták el őket három évvel ezelőtt Maliban. Verdont tavaly agyonlőtték.

A most kiadott felvételről - amelyre a dzsihadista internetes oldalakat figyelő SITE központ hívta fel a figyelmet - nem derül ki, hogy pontosan mikor készült. A rajta szereplő másik túsz, aki Sjaak Rijke holland állampolgárként mutatkozik be, szeptember 26-t említi dátumként - írja a Híradó.

A francia elnöki hivatal hétfő éjjel közleményt adott ki, amely szerint a felvétel hiteles, és bizonyítéknak tekinthető arra, hogy nemrégiben Lazarevic még életben volt.

A közlemény szerint minderről Francois Hollande államfőt is tájékoztatták, aki kapcsolatba lépett a térség országaival annak érdekében, hogy párbeszéd útján elérhessék a túsz kiszabadulását.

Az 50 éves Lazarevicről utoljára idén júniusban adtak ki videót. A túsz maga is kérte Hollande elnököt, hogy járjon közben kiszabadulása érdekében.

A friss videóban Lazarevic (aki nemcsak francia, hanem szerb állampolgár is) egyebek között arról beszél, hogy beteg, és veszélyben érzi az életét.

A holland túsz szintén 2011 novemberében került az emberrablók fogságába - harmadmagával - Timbuktuban, ahol turistáskodott.

Iszlamista terrorszervezetek idén már két francia túsz kivégzéséről is beszámoltak. Szeptemberben az Iszlám Államhoz kötődő egyik csoport, az Algériai Kalifátus Katonái elrabolta, majd lefejezte az 55 éves Hervé Gourdel túravezetőt. Áprilisban a 2012 novemberében Maliban elrabolt Gilberto Rodrigues Leal halálát jelentette be a Mozgalom a nyugat-afrikai egységért és a szent háborúért (MUJAO) nevű dzsihadista szervezet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.