Az USA megpróbálta megmenteni a lefejezett újságírót

Az Egyesült Államok megpróbálta kiszabadítani a Szíriában foglyul ejtett amerikai túszokat - legalább is ezt sugallják a hivatalos nyilatkozatok.

Egy amerikai titkos katonai akció keretében megpróbálták kiszabadítani azokat az amerikaiakat, akik Szíriában estek fogságba – közölte szerdán a Pentagon. A műveleteknek volt szárazföldi és légi része is, ezek az Iszlám Államhoz köthető fogva tartók hálózatát vették célba. "Sajnálatos módon a küldetés sikertelen volt, mert a túszokat nem találták ott, ahol gondolták" - állt a nyilatkozatban.

A Pentagon nem tért ki arra, hogy a műveletek érintették-e a 2012-ben elrabolt, majd kivégzett James Wright Foley kiszabadítását. Az Obama-adminisztráció azonban kiemelte, hogy különleges csapatok tucatjait dobták le repülőgépekről Szíriában az elmúlt hetekben, hogy megpróbáljanak kiszabadítani több amerikai túszt, beleértve Foley-t is. A hivatal hozzátette, hogy a mentőcsapatok tűzharcba is keveredtek az ISIS (Iraki és Levantei Iszlám Állam) harcosaival, akik közül néhányat meg is öltek. Amerikai katona nem vesztette életét - írja a BBC.

A 40 éves Foley-ról kedden hozott nyilvánosságra az IS egy videót, amelyben lefejezték az újságírót. A videóban Foley-t narancsszínű rabruhába bújtatták, és a hasonló kivégzések hagyományos koreográfiája szerint felolvastattak vele egy kis kommünikét, amely az Egyesült Államokra hárítja a felelősséget a halála miatt. Az IS ezzel állt bosszút az iraki amerikai légicsapásokon.

Barack Obama amerikai elnök elítélte a gyilkosságot, és olyan erőszakos cselekednek nevezte, amely sokkolta az egész világot. Obama a rákhoz hasonlította az ISIS-t és azt mondta, hogy a csoport ideológiája teljes csőd. Többek között az ENSz és Nagy-Britannia is kifejezte megdöbbenését és elutasítását a videóval kapcsolatban.

Mindeközben Foley családja is a nyilvánosság elé állt. Édesanyja a sajtónak azt nyilatkozta, fia azért adta az életét, hogy megmutassa a világnak a szíriai emberek szenvedését.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.