Washington enyhít Iránnal szemben

Az USA enyhített a befagyasztott iráni alapokon, miután a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) jelentése szerint Teherán megsemmisítette a dúsított urán árukészletének felét – írja BBC.

Az Irán elleni szankciókat, így az alapok befagyasztását is az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország hozta januárban, azért, hogy így sürgessék urándúsítási programjának visszafogását. A NAÜ havi jelentése szerint a közel-keleti ország annyira jól vizsgázott áprilisig, hogy jutalmul olajbevételeit 450 millió dollárig növelheti.

Irán dúsított készletének eddig majdnem háromnegyedét hígította vagy alakította át. A januárban hozott döntések értelmében a dúsított urán mennyisége öt és húsz százalék között lehet.

A mostani eredménynek a nyugat mindenképp örülhet, hiszen, ha Irán eddig mégis nukleáris fegyverkészítésen gondolkodott, most a szankciók betartásával ennek ideje jócskán megnőtt. Irán a fegyvergyártás vádját kezdettől fogva tagadta.

A beszélgetések során kijelentettük a világnak és még mindig mondjuk, hogy nem keressük a harcot, a logikát keressük, a párbeszédet keressük - mondta Haszan Róháni iráni elnök pénteken, a nemzeti hadsereg napján adott televíziós beszédében.

Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hámenei ajatollah azt mondta, hogy támogatja a hat nagyhatalommal való tárgyalásokat, de figyelmeztetett, hogy Teherán soha nem adja fel nukleáris programját.

A Reuters szerint a közel-keleti ország késett egyik urán üzemének átalakításával. A NAÜ az esettel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy ez a késés nem veszélyezteti a július 20-i határidő betartását.

A NAÜ ügynökei havonta adnak helyzetjelentést az iráni atomprogramról. A nagyhatalmak azt szeretnék, ha Irán a jövőben is fokozottan csökkentené dúsítási programját és több felügyeletet adnának az ENSZ ellenőrző erőknek.

Ez volt az ötödik alkalom, amely során Iránnal kapcsolatban az ellenőrző erők pénzeket oldottak fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.