USA-ban élő muzulmánok után kutatott az FBI és az NSA

Prominens amerikai muzulmánok elektronikus levelezését figyelte meg legalább hat éven keresztül az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).

A The Intercept nevű amerikai hírportálon megjelent cikk szerint a célpontok között volt Faisal Gill, az akkoriban kormányzó republikánus párt egyik magas rangú tagja is, aki George W. Bush elnöksége alatt a belbiztonsági tárcánál dolgozott. Rajta kívül kémkedtek Nihad Awadi, az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsának (CAIR) igazgatója ellen. A CAIR a legnagyobb amerikai muzulmán szervezet. Megfigyelték Hooshang Amirahmadi egyetemi professzor, Agha Saeed emberi jogi aktivista és egy, terrorizmus miatti vádakkal foglalkozó ügyvéd, Asim Ghafoor levelezését is.

Az elfogott jelentés (The Intercept) címmel februárban indítottak hírportált azok az újságírók, akiknek az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtő tevékenységét leleplező Edward Snowden kiszivárogtatott titkos minősítésű iratokat.

A Snowden által átadott dokumentumok szerint a külföldi hírszerzést felügyelő bíróság (FISC) 2002 és 2008 között 7485 ember elektronikus levelezésének megfigyelésére adott ki jogi felhatalmazást. Ez a lista sok olyan külföldi állampolgár nevét tartalmazza, akiről úgy tartják, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz, a Hamász palesztin radikális szervezethez vagy a Hezbollah libanoni síita mozgalomhoz kötődik. A jegyzékben szereplő amerikai állampolgárok között vannak olyanok, akiket terrorcselekmények elkövetésével vádolnak, mint például a 2011-ben Jemenben megölt Anvar al-Avlaki szélsőséges iszlamista prédikátor.

A fentebb említett közismert muzulmán amerikai személyek azonban mindannyian tagadták, hogy részt vettek volna terrorcselekményekben, kémkedtek volna az Egyesült Államok ellen, vagy erőszakos akciókat támogattak volna. "Egyszerűen nem tudom, hogy miért. (...) Mindent megtettem azért, hogy jó hazafi legyek. Szolgáltam a haditengerészetnél, szolgáltam a kormányban, aktív voltam a közösségemben, megtettem mindent, amit egy jó állampolgárnak szerintem meg kell tennie" – mondta Gill.

A hatóságok egyiküket sem vádolták meg semmilyen bűntény elkövetésével. A hírportál kérdésesnek tartja, hogy a kormány valóban engedélyt kapott-e megfigyelésükre. Az igazságügyi tárca tagadta, hogy az amerikai titkosszolgálatok politikusokat, vallási vezetőket vagy aktivistákat vettek volna célba pusztán azért, mert nem értettek egyet bizonyos intézkedésekkel vagy bírálták a kormányt – írja a hirado.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.