Ultimátumot kaptak a görögök Brüsszeltől

Az Európai Unió tanácsa pénteken hivatalosan is felszólította Görögországot, hogy három hónapon belül szüntesse meg a schengeni határai védelmében mutatkozó komoly hiá­nyosságokat, máskülönben a tagállamok hosszabb időre visszaállíthatják az ellenőrzést a belső határok mentén. Az Alekszisz Ciprasz vezette görög kormánynak legkésőbb egy hónap múlva kell bemutatnia akciótervét – írta az MTI.
A döntést Athén heves tiltako­zása ellenére fogadták el az EU-tagállamok gazdasági és pénzügyminiszterei (Ecofin). A pénteki tanácsülésen ötven ajánlást fogalmaztak meg a görög hatóságok számára. Amennyiben Görögország a megjelölt időn belül nem tenne ezeknek eleget, akkor a schengeni egyezmény értelmében a belső határok mentén fekvő tagállamoknak lehetőségük lenne rá, hogy akár két évre visszaállítsák a határellenőrzést.

Szakemberek szerint nem valószínű, hogy a gazdasági nehézségekkel küzdő dél-európai ország teljesíteni tudja az előírásokat.

– Csak önkéntes alapon lehet szó arról, hogy európai uniós tagországok átvegyenek menekülteket Törökországtól, az elképzelésnek nincs köze egy állandó menekültelosz­tási rendszerhez – jelentette ki ­Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben, miután tárgyalt Beata Szydlo lengyel miniszterelnökkel. A közös sajtóértekezleten Merkel – az állítólagos „titkos német–török paktumot" firtató kérdésre válaszolva – hangsúlyozta, hogy nincsenek új német javaslatok. Csupán arról van szó, hogy az európai uniós tagállamok egy csoportja „elképzelhetőnek tartja" menekültkontingesek önkéntes átvételét Törökországtól, de csak „cserébe" azért, ha Törökország felszámolja az EU-ba irányuló illegális migrációt.

A kilenc EU-tagállamból álló „készségesek csoportja" a feb­ruár 18–19-i uniós csúcs előtt ismét tárgyal Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel, s a brüsszeli megbeszélésről „nagyon transzparens" módon beszámol majd a 28 tagország és a sajtó nyilvánossága előtt – mondta a német kancellár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.