Ukrán válság: tűzszünetet hirdetett az elnök

Egyoldalú tűzszünetet jelentett be tegnap az ukrán elnök. Petro Porosenko egy Donyeck megyei településen közölte, hogy a Kelet-Ukrajnában az oroszbarát felkelők ellen harcoló kormánycsapatok egy héten keresztül csak akkor használják fegyvereiket, ha támadás éri őket. Az intézkedés célja, hogy a lázadók letegyék a fegyvert. Aki erre nem hajlandó, azt megsemmisítik – idézte szavait az UNIAN hírügynökség. A szakadárok azonban már korábban jelezték: nem adják fel a küzdelmet, és egyelőre nincs jele annak, hogy változott volna az álláspontjuk.

Az államfői bejelentés az első lépés annak a 14 pontból álló béketervnek a megvalósítása felé, amelynek részletei tegnap megjelentek az ukrán sajtóban. Az elképzelés szerint tíz kilométer széles ütközőövezetet is létrehoznának az orosz-ukrán határon, igaz, azt nem tudni, hogy ez csak ukrán területre terjedne-e ki, vagy a másik oldalra is átnyúlna.

Az sem világos, hogy mi lesz azokkal az emberekkel, akik ezen a területen élnek. Az indítvány értelmében – mint arról az ukrán államfő már korábban is beszélt – egyebek között előrehozott parlamenti és helyi választásokat tartanának, az alkotmányban rögzített hatalmi decentralizálással növelnék a régiók önállóságát. Büntetlenséget kapnának azok a lázadók, akik nem követtek el bűncselekményeket, „az orosz és ukrán zsoldosok" pedig külön folyosón hagyhatnák el az országot – áll a javaslatban, amelyről Porosenko csütörtökön egyeztetett a kelet-ukrajnai régió üzleti és közéletének képviselőivel, majd két napon belül másodszor telefonon tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A béketervről az új ukrán külügyminiszter, Pavlo Klimkin is egyeztetett orosz kollégájával, Szergej Lavrovval.

Mihajlo Koval ukrán védelmi miniszter előzőleg arról számolt be, hogy a kormányerők gyakorlatilag teljes ellenőrzés alá vették az orosz-ukrán határt, amelyen keresztül szép számmal jutottak fegyverek és harcosok is a Moszkva-barát felkelőkhöz. Később azonban a nemzetbiztonsági és védelmi tanács korainak nevezte a bejelentést, a lázadók egyik képviselője pedig közölte: az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság határa nincs zárlat alatt.

Erre utal a védelmi miniszter egy másik kijelentése is. Szavai szerint Oroszország felől haditechnikai eszközök, köztük sorozatvetők és T-64 típusú harckocsik érkeztek Ukrajnába, míg a lenta.ru orosz internetes hírportál jelentése szerint a szakadárok állítólag egy egész páncélos zászlóaljba toboroznak önkénteseket. Egyik vezetőjük, Gyenyisz Pusilin azt mondta, hogy a páncélosok a szakadárok oldalára átállt ukrán katonai egységektől származnak.

Moszkvában eközben értetlenül fogadták azokat a Kijevből és a NATO-tól származó értesüléseket, amelyek szerint Oroszország újabb csapatokat vont össze Ukrajna közelében. Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov és egyik tanácsadója, Jurij Usakov is azt mondta, hogy – miként arra az orosz elnök korábban ígéretet tett – a határőrizet megerősítése zajlik. Usakov arról is beszámolt, hogy Putyin csütörtökön tárgyalt telefonon Francois Hollande francia elnökkel és Angela Merkel német kancellárral, és a háromoldalú eszmecserét hamarosan megismétlik, sőt Moszkva Barack Obama amerikai elnökkel is egyeztetésre készül.

Kelet-Ukrajnában viszont tegnapig heves harcok folytak. A kijevi védelmi tárca közlése szerint csütörtökön a kormányerők 13 tagja veszette életét az összecsapásokban, de ennél jóval nagyobb – mintegy háromszáz fő – volt a lázadók vesztesége. Az UNIAN idézte Dmitro Timcsuk, a harcokat szorosan nyomon követő katonapolitikai elemzőintézet vezetőjének Facebook-bejegyzését. E szerint a fegyveres erők és a nemzeti gárda katonái ellenőrzésük alá vettek két Donyeck megyei települést, Jampilt és Kirovszkot, valamint egy hidat, így többhetes harcok után a teljes blokád alá került a szakadárok egyik fellegvára, Szlavjanszk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.