Ukrajnáért akar meghalni a magyar származású román neonáci

Ukrajnába készül harcolni - a honvédők oldalán - az a fiatalember, akit Romániában elsőként ítéltek el visszaesőként fasiszta propaganda miatt. A 27 éves buzaui Marius Zoltán Tranca egy szélsőséges honlapon jelentette be, hogy a „román nacionalisták közül elsőként" csatlakozik az oroszpárti szakadárok ellen küzdő ukrán harcosokhoz.

„Ukrajnába megyek, mert ez a harc a miénk, és mert nem tartozom azok közé, akik félnek a haláltól" - közölte. Meglátása szerint Oroszország esetleges ukrajnai győzelme azt jelentené, hogy Európa orosz befolyás alá kerül, és "Besszarábia soha nem tér haza". A moldáv-román egyesülés mellett Tranca a „fehér faj védelmében" harcolna.

A neve alapján magyar felmenőkkel is rendelkező fiatalember eddig mindössze a román igazságszolgáltatással harcolt, igaz, azzal kitartóan. Már 16 évesen azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy szülővárosában, a Románia dél-keleti részén fekvő Buzauban a fajvédők jelképét, kelta keresztet rajzolt a közlekedési táblákra és a villanypóznákra, a Szociáldemokrata Párt székházára pedig három horogkeresztet festett. A bíróság fiatal korára való tekintettel mindössze három hónap felfüggesztett börtönbüntetést rótt ki rá. Ennek a hatása nem tartott sokáig. 2008-ban, 21 éves korában ismét fasiszta jelképek terjesztése miatt került bíróság elé.

Az évek során Tranca ellen hat büntetőper indult, és kétszer ítélték egyenként nyolc hónapi szabadságvesztésre. Jó magaviseletére hivatkozva feltételesen szabadlábra helyezték, így összesen félévet töltött a rácsok mögött. Szülővárosában gyakorlatilag minden jelentősebb középület magán viselte már a keze nyomát, de horogkeresztet rajzolt például a temető fejfáira és a templomi harangokra is. Külön vizsgálat indult ellene, amiért náci egyenruhában vonult fel a helyi zsinagóga előtt. A büntetést mindannyiszor sokallta. A börtönben adott egyik interjúban azt nyilatkozta: a rasszizmus elleni jogszabály egy „kommunista törvény", amely akadályozza őt a véleménynyilvánításban.

A minap Trancát saját állítása szerint felhívta telefonon az ukrán hadsereg egy tisztje, és többszöri kérelmére válaszolva közölte, hogy elfogadják jelentkezését, önkéntesként csatlakozhat az Azov névre hallgató osztaghoz, amelynek a tagjait nagyrészt a Majdan barikádjain harcoló szélsőjobboldali Jobboldali Szektor tagjai közül verbuválták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.