Ukrajnában lőttek húsvétkor

A válság volt a fő témája az egyházi üzeneteknek is.

Négy halálos áldozata van annak a támadásnak, amelyet a donecki régióban lévő Szlovjanszk mellett hajtottak végre vasárnap reggel.  Egy kis faluban, Bilbaszivkában egy felfyegyverzett férfi támadt rá azokra az orosz szeparatistákra az általuk elfoglalt rendőrőrs köré vont barikádokon. Hármat megölt közülük, mielőtt vele is végeztek volna. Moszkvában a külügyminisztérium éles hangon, provokációként ítélte el a támadást.

Bilbaszivkát teljes mértékben azok az orosz szeparatista erők ellenőrzik, amelyek szerte a donecki régió városaiban kormányzati épületeket és rendőrőrsöket foglaltak el az elmúlt egy hét alatt. Bár a csütörtöki négyoldalú csúcstalálkozón – amelyre Ukrajna és Otoszország mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok ment el – született megállapodás távozásra szólítja fel őket, erre nem hajlandóak.

Két napig még biztosan maradhatnak is, mert a húsvétra való tekintettel az ukrán hatóságok felfüggesztették a hadsereg ellenük indított antiterrorista akcióját. Mielőtt ez megtörtént volna, az ukrán katonáknak sikerült voisszaszerezniük két páncélozott harci járművet, amelyet a szeparatisták szereztek meg a 25. légiszállítású dandártól. Ezt a dandárt Olekszandr Turcsinov ideiglenes elnök korábbi bejelentése szerint „gyávaság” miatt feloszlatják.

Ukrajna kezdi teljesíteni a genfi megállapodásban szereplő kötelezettségvállalásait. A Kyiv Post írja, hogy a kormány elkészült a törvénytervezettel, amely amnesztiát ad a kelet-ukrajnai szeparatista tüntetések és épületfoglalási akciók résztvevőjének. Készül az adminisztráció reformja is, amely a decentralizáció jegyében több hatalmat ad a régióknak a saját sorsuk irányítása felett. Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök szerint a decentralizáció benne lesz az új ukrán alkotmányban is.

Az ukrán szélsőjobb eközben önként leteszi a fegyvert. Ennek keretében a kijevi kormányellenes tüntetéseken, a Majdanon alakult szervezet, a Jobb Szektor (PSZ) Zsitomirban 21 Molotov-koktált és két, robbanószerekkel teli ötvenliteres hordót adott át az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU).

 

„Isten nem állhat a rossz oldalon”

 

A válság volt a fő témája a húsvéti egyházi üzeneteknek is. Kirill moszkvai és Filaret kijevi pátriárka is kitért rá a maga húsvéti üzenetében.

„Különösen imádkoznunk kell ma Oroszország és Ukrajna népeiért, hogy fivéreink és nővéreink fejében és szívében a béke diadalmaskodjon” – mondta Kirill moszkvai pátriárka. Imára hívott fel azért is, hogy „senki se pusztíthassa el a Szent Oroszországot". „Noha Ukrajna külföld számunkra, de szellemileg és történelmileg sosem volt az” – jelentette ki. Hangsúlyozta, hogy a válság ellenére az ország továbbra is az ortodox kereszténység része. Reményét fejezte ki, hogy Ukrajnában legitim módon zajlik le majd az elnökválasztás és hogy végrehajtják azokat a módosításokat az alkotmányon, amelyeket a nép ma kíván. Oroszországnak érdeke, hogy az Ukrajnához fűződő „elveszett kötelékek” és az együttműködés újra helyreálljanak.

Filaret kijevi pátriárka, a Moszkvai Patriarkátus fennhatóságát el nem ismerő önálló ukrán ortodox egyház vezetője ugyancsak szombaton közzétett húsvéti üzenetében arról beszélt, hogy az orosz „ellenség”, amely agressziót követett el Ukrajna ellen, nem győzhet. „Az az ország, amely garantálta területi sérthetetlenségünket, agressziót követett el. Isten nem állhat a rossz oldalon, ezért van, hogy az ukrán nép ellensége bukásra van ítélve” – jelentette ki. „Isten segítsen bennünket, hogy Ukrajna feltámadjon” – hangoztatta Filaret pátriárka, akinek a vezetése alatt álló ukrajnai ortodox egyház Ukrajna függetlenné válása után szakadt ki a Moszkvai Patriarkátus fennhatóságát elismerő ukrán ortodox egyházból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.