Ukrajnában a második világháború óta nem látott vérfürdőt várnak

Valerij Heletej védelmi miniszter szerint Oroszország „nagy háborút" indított, amelynek több tízezer áldozata is lehet még.

Nagy háborúra készülhetünk. Olyanra, amilyet a második világháború óta nem látott a világ. És egy ilyen háborúban az áldozatok száma ezrekre és tízezrekre rúghat – figyelmeztetett Facebook-bejegyzésében a tárcavezető nem sokkal azután, hogy az ukrán hadsereg egységeinek állítólag orosz tankok offenzívája miatt fel kellett adniuk az állásaikat az orosz és oroszpárti szeparatistákkal szemben a luganszki repülőtérért vívott harcokban. Az UNIAN hírügynökség eközben arról ír, hogy a Luganszktól nyugatra fekvő másik szeparatista megyében, Donyeckben már 680 ukrán katona lett a szeparatisták foglya.

A megye hasonnevű fővárosa, Donyeck körül zajló harcok elől nemrég 76 árvát menekítettek Kramatorszkba
A megye hasonnevű fővárosa, Donyeck körül zajló harcok elől nemrég 76 árvát menekítettek Kramatorszkba
Gleb Garanich / Reuters

Heletej Facebook-bejegyzését orosz részről azzal a legyintéssel intézték el, hogy az ukrán védelmi miniszter csak a hangulatot akarja szítani. Kijevi és nyugati vádak szerint Oroszország már nemcsak pénzzel és fegyverrel támogatja a szeparatistákat, hanem harcoló egységeket is küldött a délnyugati szomszédja területére. Ezeket a vádakat a Kreml tagadja, Alekszandr Zaharcsenko, a májusban egyoldalúan kikiáltott Donyecki Népköztársaság miniszterelnöke viszont annyit elismert belőlük, hogy orosz katona harcol ugyan a szeparatisták oldalán, de ők már nem aktívak, vagy olyan „vagány gyerekek", akik Ukrajnában töltik a vakációjukat, és szabad idejükben vették fel a fegyvert.

Bár Fehéroroszország fővárosában, Minszkben folynak ugyan tárgyalások Ukrajna, a szeparatisták és Oroszország között a konfliktus rendezéséről, ezek hétfőn alig néhány óra elteltével kudarcba fulladtak. A szeparatisták már engedtek a függetlenségi követelésekből, és – jelezte Andrij Purgin, donyecki miniszterelnök-helyettes – már megelégednének a külkereskedelem jogával és azzal, hogy Donyeck és Luganszk Új-Oroszország néven csatlakozhasson az orosz vámunióhoz.

Foglyul ejtett ukrán katonák Sziznyében. Utcaseprőnek használják őket
Foglyul ejtett ukrán katonák Sznizsnében. Utcaseprőnek használják őket
Maxim Shemetov / Reuters

A föderalizációs törekvéseket a helyiek érdekeire hivatkozva Vlagyimir Putyin orosz elnök is támogatja, a Petro Porosenko elnök vezette kijevi kormánynak viszont túl sok. A tárgyalásokat péntekig elnapolták. Putyinnak egyébként a szemére vetik, hogy ha kiáll Ukrajna föderalizációjáért, akkor miért utasítja el Szibériát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.