Ukrajna perel a Krím miatt

És újra bevezeti a sorkötelezettséget.

Csütörtökön orosz szeparatisták rohanták meg és foglalták el a kelet-ukrajnai Doneckben a megyei ügyész hivatalát. A tüntetők kövekkel és Molotov-koktélokkal támadtak a kivezényelt rohamrendőrökre, akik erre könnygázzal válaszoltak. A harcot a tüntetők nyerték, akiknek sikerült behatolniuk az épületbe és lefegyverezniük a biztonságiakat. A legtöbben mindezt a „Fasiszták! Fasiszták!” kiáltásokkal csinálták, arra az új kijevi vezetésre utalva, amely a novemberben kezdődött ellenzéki  tüntetéssorozattal megbuktatta Viktor Janukovics elnököt. Az épületfoglalásnak – amely csak a legutóbbi a Doneck, Luhanszk és Harkiv megyében végrehajtott hasonló akciók sorában – sérültjei is vannak.

Ukrajna keresetet készül indítani Oroszország ellen a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon a Krím félsziget bekebelezése miatt – jelentette be eközben Petr Porosenko elnökjelölt. A milliárdos politikus, aki a május 25-re kiírt elnökválasztás legesélyesebb jelöltje azt mondta, már dolgoznak a kereseten. Az „előkészítésben európai jogászok és amerikai partnerek is részt vesznek", hogy „felelősségre lehessen vonni Oroszországot a Krím megszállásáért", tette hozzá, a Gazeta.ua hírportál ismertetése szerint. Porosenko azt mondta, országa a stockholmi (kereskedelmi) döntőbíróságnál is eljárást kezdeményez a Krím ügyében. „Ez az ügy nem arról szól, hogy kinyilvánítsuk, ki az agresszor, hanem olyan hatékony lépésekről, amelyek sokmilliárdos (kártérítési) felelősséget rónak majd Oroszországra, és rákényszerítik - ha a nemzetközi közösség tagja akar maradni - a bíróság döntéseinek végrehajtására és mindazok felelősségre vonására, akik meghozták a bűnös döntéseket", mondta az ukrán elnökjelölt. Porosenkóval csütörtökön választási megállapodást kötött csütörtökön Ungváron a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), mint a legesélyesebbnek tartott elnökjelölttel. Az aláírt egyezmény értelmében Porosenko vállalja, hogy megválasztása esetén segíti a magyar kisebbség ügyét, jelentette az MTI.

Ukrajnában közös erőfeszítéssel felépülhet egy igazi, európai jogállam, hangoztatta május 1-jei, ünnepi üzenetében Olekszandr Turcsinov ügyvivő államfő. „Országunk ma nem a legkönnyebb időket éli, de hiszem, hogy együtt, közös erőfeszítéssel képesek leszünk felépíteni egy valódi európai jogállamot, amelyben érdemes lesz élni és gyermekeket felnevelni" – mondta az ukrán parlament elnöke, aki ideiglenesen, az elnökválasztásig az államfői posztot is betölti. Beszélt arról is, hogy az orosz fenyegetés miatt Ukrajnában újra bevezetik a sorkötelezettséget. Az ukrán hadsereg jelenleg 130 ezer katonából ál, a sorköteleettség bevezetésével azonban a számuk közel a tízszeresére, egymillióra nőhet.

Turcsinov kifejtette, hisz abban, hogy Ukrajnában felépíthető egy olyan állam, „amelyben a fizetések és a nyugdíjak méltó, teljes értékű és boldog életet tesznek lehetővé", s amelyben „a kenőpénz fogalma kiirtható". A válságban lévő Ukrajna ügyvivő elnöke egy nappal korábban a megyei adminisztrációk vezetőinek értekezletén elismerte: az új kijevi kormány nem képes ellenőrizni a kelet-ukrajnai Donyeck városában, valamint Donyeck és Luhanszk megyékben kialakult helyzetet. Turcsinov rendkívül veszélyesnek minősítette az ott uralkodó állapotokat, egy orosz katonai beavatkozás veszélyéről beszélt és hangsúlyozta, hogy az ukrán fegyveres erőket „teljes harckészültségbe" helyezték. Kijevben pedig kémkedés gyanújával őrizetbe vették az ukrajnai orosz katonai attasét, aki állítólag olyan tevékenységet folytatott, amely nem egyeztethető össze diplomata státusával. Ezért, mint az ukrán külügy fogalmazott, nemkívánatos személynek nyilvánították, és a lehető leggyorsabban el kell hagynia Ukrajnát.

A héten elkészül a Nemzetközi Valutaalap Ukrajna támogatását célzó programja, pénteken pedig az Európai Bizottság energiaügyi biztosának részvételével orosz-ukrán tárgyalások lesznek a földgázellátásról, mondta Angela Merkel német kancellár. A Fehér Ház pedig bejelentette: Barack Obama amerikai elnök a júniusi európai vizitje során Lengyelországba is ellátogat, mégpedig az ukrajnai orosz beavatkozásról folytatott konzultációk keretében keresi majd fel az országot. Joe Biden alelnök eközben arra figyelmeztette Moszkvát, hogy a jogsértésekért magas árat kell fizetnie.

Az orosz államfő és a kormányfő is a krími Szevasztopolba készül a május 9-i, győzelem napi parádéra – értesült eközben a gazeta.ru és a Kommerszant. Vlagyimir Putyin ezzel először utazna a Krím félszigetre azóta, hogy március 21-én Oroszországhoz csatolták a területet és Szevasztopolt, az orosz fekete-tengeri hadiflotta krími bázisának székhelyét. Dmitrij Medvegyev április elején már látogatást tett a félszigeten. Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője a portállal közölte, hogy nem rendelkezik ilyen információval. - Az ukrajnai válság megoldásában jelenleg a legfontosabb az ukrán katonai egységeknek a délkeleti országrészből való kivonása, az erőszak leállítása és széles körű nemzeti párbeszéd az alkotmányos reformról - Putyin ezt Merkellel folytatott telefonbeszélgetésén fejtette ki.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.