galéria megtekintése

Ukrajna miatt gyilkolták meg az ismert orosz ellenzékit?

6 komment

NOL

Borisz Nyemcov halála mögött sok minden felsejlik a féltékenységtől az iszlám szélsőségesek árnyain át ukrajnai polgárháborúig. Gyilkosai feltűnően magabiztosak voltak egy olyan helyen, a Kreml közelében, ahol minden lépésüket kamerák és árgus szemek figyelik.

Moszkva központjában tarthat gyászmenetet a pénteken késő este meggyilkolt politikus, Borisz Nyemcov emlékére az orosz ellenzék. Az orosz főváros vezetősége hozzájárult ahhoz, hogy vasárnap délután a Kitaj Gorod városrésztől a gyilkosság helyszínéig, a Kreml közvetlen szomszédságában lévő Bolsoj Moszkvoreckij hídig tartsanak felvonulást, legfeljebb ötvenezer ember részvételével. A moszkvai hatóságok korábban a belvárosból egy külső kerületbe, Marjinóba szorították ki az eredetileg vasárnapra tervezett kormány-, válság- és háborúellenes tüntetést, amelynek egyik szervezője, az RPR-PARNASZ (Oroszország Köztársasági Pártja – Népi Szabadság Pártja) pártszövetség társelnökeként Nyemcov volt. Az ellenzéki vezető meggyilkolása után azonban ezt a demonstrációt lefújták, és helyette tartják meg a gyászmenetet. 

Nyemcov 2011-ben. Azt mondta, bizonyítékai vannak orosz fegyveres erők közvetlen részvételére az ukrajnai konfliktusban
Nyemcov 2011-ben. Azt mondta, bizonyítékai vannak orosz fegyveres erők közvetlen részvételére az ukrajnai konfliktusban
Grigorij Dukor / Reuters

Az 55 éves ellenzéki politikusra egy fehér autóból nyitottak tüzet. Közvetlen közelről adtak le legalább hat lövést, amelyből négy eltalálta, és közülük több is létfontosságú szervet ért. A politikus társaságában volt egy 23 éves ukrán születésű modell, Anna Durickaja is, ő azonban nem sérült meg.

 

A pár a Vörös téri GUM luxusáruház egyik elegáns éttermében vacsorázott, majd a téren átsétálva a hídra indult a Moszkva folyó másik partja felé. A feltételezések szerint figyelhették, követhették őket, és valaki értesítette hollétükről a merénylőket. Azt egyelőre nem tudni, hányan voltak a támadók, pedig az éjszaka a tetthelyre ment maga Vlagyimir Kolokolcev belügyminiszter is, és életbe léptették az Elfogás fedőnevű rendőrségi műveletet, amelynek célja, hogy forró nyomon kerítsék kézre a súlyos bűncselekmények elkövetőit, ám az akció eredménytelen maradt. Bár a térfigyelő kamerák felvételei azt mutatják, hogy a gyilkosság idején három fehér kocsi is volt a környéken. Mostanra mind a hármat ellenőrizték, nem használták őket a gyilkossághoz, de valószínűleg ezért kapott lábra egy olyan verzió híre is, amely szerint három járművön érkezhettek a tettesek.

A korábbi hírek szerint a gyilkosság egyetlen szemtanúja Anna Durickaja volt, akinek kihallgatása még szombat délelőtt is tartott, a vizsgálatot végző Oroszországi Nyomozóbizottság (SZKR) azonban közölte: mások is láthatták a történteket, és tőlük is gyűjtik az információt. A rendőrség a helyszíni szemle után házkutatást tartott Nyemcov lakásán is, iratokat foglaltak le, megvizsgálták számítógépének merevlemezét.

Az Interfax hírügynökség értesülése szerint a nyomozók három szálon indultak el. Egy feltételezés szerint a merénylet célja az oroszországi belső helyzet destabilizálása lehetett. „Nyemcov személye sajátos szent áldozata lehet azoknak, akik nem riadnak vissza semmilyen eszköztől, hogy elérjék céljaikat” – mondta Vlagyimir Markin, az SZKR szóvivője. Vizsgálják a szélsőséges iszlamisták esetleges szerepét is, a nyomozók adatai szerint ugyanis a politikus kapott fenyegetéseket a Charlie Hebdo francia szatirikus lap szerkesztősége elleni terrortámadással kapcsolatos véleménye miatt. Az orosz hatóságok nem zárják ki azt a lehetőséget sem, hogy Nyemcovot, aki 2005 tájékán egy ideig Viktor Juscsenko akkori ukrán elnök nem hivatalos tanácsadója is volt, az ukrajnai válság miatt ölték meg, hiszen „nem titok, hogy mindkét szembenálló oldalon vannak szélsőségesek, akik nem engedelmeskednek semmilyen hatalomnak”.

Egy golyót kapott mindegyik gyermekéért

Orosz belügyi közlések szerint Nyemcovot péntek éjjel a gyilkosai négyszer hátba lőtték. A közvetlenül a merénylet utáni órákról készített összefoglalónkat itt olvashatják.És az is lehet, hogy Nyemcov csak az országot tévesztette el.

Vlagyimir Milov orosz ellenzéki politikus egy blogbejegyzésében ugyanakkor egy negyedik verzióról is ír, mégpedig arról, hogy a hatalmat terhelheti a felelősség a gyilkosságért. Egyebek között arra hivatkozik, hogy a támadást a Kreml közvetlen közelében, a biztonsági szolgálatok által alaposan szemmel tartott körzetben követték el, a támadók mégis úgy viselkedtek, mint akik nem kételkednek a büntetlenségükben. Milov ráadásul biztosra veszi, hogy két nappal a vasárnapra tervezett ellenzéki demonstráció előtt a belbiztonsági szervek megfigyelték Nyemcovot. Egy „a nyomozáshoz közel álló forrás” az Interfaxnak azt mondta, éppen ez utóbbi tényező miatt van esély arra, hogy felgöngyölítsék az ügyet, igaz, elismerte, hogy gyanúsított még nincs és a tettesek autóját sem találták meg.

Előzőleg, ugyancsak a nyomozóhatóságokra hivatkozó hírek arról is szóltak, hogy a gyilkosság esetleg összefügghet Nyemcov politikai tevékenységével, amelyet az elmúlt időben a Jaroszlavl megyei önkormányzat képviselőjeként folytatott. Nem zárják ki azt sem, hogy a bűncselekmény hátterében a politikus üzleti tevékenysége vagy esetleg személyes bosszú állhat. Az orosz sajtóban megjelentek utalások arra, hogy Nyemcov a női nem nagy rajongója volt, és akár féltékenység is állhat a gyilkosság mögött.

Nyemcov egyik politikustársa, Ilja Jasin ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy a meggyilkolt ellenzéki vezető az utóbbi években nem foglalkozott üzlettel, és nem voltak a magánéletéhez kötődő, személyes ellenségei. Egy másik ismerőse azt közölte, hogy minden volt feleségével és mind a négy gyermekével jó viszonyt ápolt. Jasin ugyanakkor arról is beszámolt, hogy Nyemcov, amikor két nappal a gyilkosság előtt találkoztak, elmondta neki: olyan anyagai vannak, amelyek bizonyítják az orosz fegyveres erők közvetlen részvételét az ukrajnai konfliktusban, és a rendszerezésük után azok közzétételére készül.

Rendőrségi források szerint „bérgyilkosság jellegű" bűncselekmény történt. Hasonlóan értékelte a merényletet Vlagyimir Putyin orosz államfő is, aki az SZKR, a belügyminisztérium és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat vezetőit külön nyomozócsoport létrehozására utasította. Előzőleg híre ment, hogy az államfő személyes ellenőrzése alá vonta az ügyben folyó vizsgálatot, de ezt cáfolta a szóvivője, aki kijelentette: ez a kegyetlen gyilkosság magán viseli a bérgyilkosság minden jellemzőjét, és kizárólag provokatív jellege van. Dmitrij Peszkov szerint azért lehet provokációról beszélni, mert ismert volt, hogy Nyemcov szemben állt az orosz kormány jelenlegi politikájával, az ellenzék éppen „rendezvényeket” készített elő, ráadásul az ukrajnai események miatt érzelmileg túlfűtött légkörben. A szóvivő azt is hozzátette, hogy Nyemcov nem jelentett semmilyen politikai veszélyt a hatalomra nézve, népszerűsége Putyinéhoz és általában a kormányzatéhoz viszonyítva „alig haladja meg egy átlagpolgár szintjét”.

A gyilkosság helyszínén hajnal óta gyűlnek a virágok
A gyilkosság helyszínén hajnal óta gyűlnek a virágok
Maxim Shemetov / Reuters

Miközben az orosz kormánypárti honlapokon – például a Komszomolszkaja Pravda napilap portálján – olyan értékelések jelentek meg, amelyek szerint a gyilkosság nem szolgálja a jelenlegi orosz hatalom érdekeit és inkább provokáció vagy személyes motiváció állhat a hátterében, ellenzéki körökben nem kételkednek abban, hogy politikai bűncselekmény történt. A Jabloko párt vezetője, Szergej Mitrohin például azt mondta, hogy a merénylet „kihívás nemcsak az ellenzéknek, hanem az ország vezetőségének is”. Az internetes portálok felidézik azt a bő két héttel ezelőtt, a Sobesednik.ru honlapon egy Nyemcovval folytatott személyes beszélgetés alapján megjelent cikket is, amely szerint az ellenzéki vezető idős édesanyja komolyan tartott attól, hogy Putyin meggyilkoltatja a fiát, sőt magának a politikusnak is voltak ilyen félelmei. Nyemcov azzal indokolta aggodalmát, hogy sohasem titkolta politikai nézeteit, és úgy gondolja, az orosz elnök robbantotta ki az ukrajnai háborút. Ügyvédje, Vagyim Prohorov ugyancsak politikai gyilkosságról beszélt, és kijelentette: „A liberálisok közül senki sem lehet biztonságban az országunkban, azt hiszem, ez most bebizonyosodott”.

A jogász – a meggyilkolt politikus környezetének több más tagjával együtt – arról is beszámolt, hogy Nyemcov rendszeresen kapott fenyegetéseket a közösségi oldalakon, és egy ilyen ügyben a rendőrségnél is bejelentést tettek, ezt azonban a hatóságok tagadják. Mindenesetre tény, hogy a politikus – ha a nagypolitika színpadáról ki is szorult, és az utóbbi időben keveset is lehetett hallani róla – megosztó, véleményét általában éles formában megfogalmazó személyiségként volt ismert. Az 1990-es évek első felében az új politikusgeneráció, „a demokraták első hullámának” egyik legtehetségesebb ifjú képviselőjének számított, aki ígéretes fizikusi pályát cserélt a politikára. Nyizsnyij Novgorod megye kormányzója volt, amikor az akkori elnök, Borisz Jelcin felfigyelt rá, és beemelte a kormányba, ahol előbb energetikai miniszter, majd 1997-1998-ban első miniszterelnök-helyettes lett. Méltatásaiban megemlítik, hogy kormányzóként is bírálta a központi hatalmat, például a csecsenföldi háború miatt.

A liberális Nyemcov 2003-ig még parlamenti képviselő volt, aztán végképp kiszorult a hatalom közeléből. Több olyan kísérletben is részt vett, amelynek célja egy erős ellenzéki szervezet létrehozása volt, ám jelentős sikert nem hoztak a próbálkozásai. Ugyanakkor Putyin és az általa képviselt politika egyik legelszántabb bírálójaként lépett fel, több, a hatalmat, a korrupciót bíráló jelentést is közzétett. Noha politikai súlya az utóbbi években valóban alaposan megcsappant, meggyilkolása előtt két órával az Eho Moszkvi rádióadó munkatársának elmondta: úgy tudja, hogy az egyik kormánypárti tévécsatorna, az NTV vasárnap újabb részt sugároz az ellenzék lejáratására irányuló, A tiltakozás anatómiája című sorozatából, és ennek egy főszereplője ő, azaz Nyemcov lesz. A műsor beharangozóját azonban szombaton már törölte az NTV. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.