galéria megtekintése

Ukrajna költségvetésének felét síbolhatta el az elüldözött államfő

11 komment

NOL/MTI

Az Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán elnök és környezete a vizsgálatok jelenlegi állása szerint csaknem 200 milliárd hrivnya (több mint 2240 milliárd forint), bűncselekmény útján szerzett pénzhez jutott legalizált jövedelemként - közölte kedden az ukrán állami pénzügyi felügyelet.


Forrás: giphy.com

Az állami szerv honlapján közzétett jelentés szerint a Janukovicssal kapcsolatba hozható jogi és természetes személyek számláin eddig 1,52 milliárd dollárnak megfelelő összeget (mintegy 422 milliárd forint) zároltak.

 

A pénzügyi felügyelet 2014 márciusa és 2016 augusztusa között 461 nyomozati anyagot készített el és adott át a bűnüldöző szerveknek a volt elnök és környezete pénzmosási ügyleteinek kivizsgálása alapján.

Mindezen felül a felügyelethez más országok hasonló szerveitől érkezett értesítések alapján

egykori magas rangú ukrán tisztségviselők külföldi számláin további 107,2 millió dollárt (29,7 milliárd forint), 15,9 millió eurót (4,9 milliárd forint) és 135 millió svájci frankot (38,2 milliárd forint) zároltak

Ausztriában, Nagy-Britanniában, Lettországban, Cipruson, Olaszországban, Liechtensteinben, Svájcban és Hollandiában.

Janukovics Moszkvában üdül
Janukovics Moszkvában üdül
Reuters

A bankszámlákon zárolt összegekhez azonban az állam nem tud hozzáférni. Petro Porosenko elnök kedden sürgette a kijevi parlamentet: mihamarabb hozzon törvényt a Janukovics és környezete által jogtalanul szerzett pénzek elkobzásáról, hogy az állam ezeket a költségvetésébe beépíthesse és felhasználhassa, elsősorban az ország védelmének finanszírozására.

A 2014-es Majdan-tüntetések nyomán az ukrán parlament 2014. február 22-én nagy többséggel menesztette hivatalából Janukovicsot, de az államfő akkor már menekülőben volt Oroszország felé.

A döntés előzményeként a rendfenntartók éles töltényekkel lőttek a tüntetőkre, aminek következtében több mint százan életüket vesztették.

A történteket elítélve Janukovics parlamenti híveinek többsége is az államfő leváltására szavazott.

Az eltávolított államfő ellen nemcsak illegálisan szerzett jövedelmek, hanem több más bűncselekmény vádjával is eljárást indított az ukrán főügyészség.

Vádolják hatalommal való visszaéléssel és tömeggyilkosságban való részvétellel a Majdan-tüntetők lelövetéséért, valamint az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére és az államhatalom megszerzésére irányuló cselekményeket is a terhére rónak oroszországi sajtótájékoztatóin tett kijelentései miatt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.