Újraválasztották Dilma Rousseffet

A régi-új brazil elnök a szavazatok 51,6 százalékát kapta vasárnap a brazil elnökválasztás második fordulójában.

A jelenlegi államfő, a munkáspárti Dilma Rousseff győzött vasárnap a brazil elnökválasztás második fordulójában, így a második négyéves mandátumát töltheti ki a dél-amerikai ország élén. Az előzetes végeredmény – több mint 99 százalékos feldolgozottság – szerint Rousseff a szavazatok 51,6 százalékát kapta meg, riválisa, a szociáldemokrata Aécio Nevesnek viszont 48,4 százaléknyi vokssal kellett megelégednie.

Az elnökválasztás első fordulója óta eltelt három hét Brazília történetének egyik leginkább megosztó kampányába torkollott a 12 éve hatalmon lévő Munkáspárt (PT) és a Brazil Szociáldemokrata Párt (PSDB) között. Rousseff győzelmét főleg az állami olajóriás, a Petrobras körül gyűrűző korrupcióról szóló információk és a gazdasági visszaesés veszélyeztette, a társadalmi törésvonalak mélységét pedig ékesszólóan jelzi, hogy az északi, jellemzően szegény szövetségi államokban ő nyert, a gazdag délieket viszont sorra Neves vitte. A 200 milliós ország Dél-Amerikai vezető gazdasági hatalma.

Másfélelnöki rendszer. Rousseff és Lula da Silva vasárnap együtt ünnepelte a győzelmet
Másfélelnöki rendszer. Rousseff és Lula da Silva vasárnap együtt ünnepelte a győzelmet
Ueslei Marcelino / Reuters

Az enyhén szólva éles megosztottság Rousseffnek és környezetének sem tetszik. A 66 éves elnök asszony egy brasiliai győzelmi beszéden kívül szűkszavúan ünnepelt – a Twitter-oldalán mindössze egy „Nagyon köszönöm"-öt rebegett –, Ideli Salvatti emberi jogi miniszter pedig sietve bejelentette, hogy a kormány „nemzeti megbékélési programot indít" az árkok betemetése érdekében.

Erre a programra a PT-nek valószínűleg szüksége is lesz. Bár Neves aligha fog még egyszer indulni az elnökválasztáson, a PSDB pedig valószínűleg soha nem vetkőzi le magáról, hogy a kisebbségben lévő gazdag elit pártja, a mostani eredményből ítélve a PT aligha vághat neki kétségek nélkül a következő, 2018-as elnökválasztást felvezető kampánynak. Brazília alkotmánya nem engedi meg, hogy egy elnök két egymást követő mandátum után egy harmadikért is induljon, Ezen a PT jelöltje akár a rendkívül népszerű előző elnök, Luiz Inacio Lula da Silva – Rousseff mentora – is lehet, aki néhány nyilatkozatában sejtetni engedte, hogy ha kell, a maga részéről szívesen visszatér.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.