Újra tárgyal az atomról Washington és Phenjan

Ha Észak-Korea lemond nukleárisfegyver-programjáról, segélyekhez és diplomáciai engedményekhez juthat – ígérik tárgyalópartnerei.

Először ültek tárgyalóasztalhoz Észak-Korea és az Egyesült Államok képviselői azóta, hogy tavaly december 17-én meghalt a sztálinista államot hosszú időn át vezető Kim Dzsong Il, és a helyére legkisebbik fia, Kim Dzsong Un lépett – jelentette a Hirado.hu hírportál.

Glyn Davis amerikai megbízott újságírókkal egy pekingi szállodában
U.S. Special Representative for North Korea Glyn Davies (R) speaks to the media at a hotel in Beijing February 23, 2012. North Korean and U.S. officials will meet in Beijing on Thursday for a third round of bilateral talks aimed at restarting the regional six-party nuclear talks which broke down in 2009. REUTERS/Jason Lee (CHINA - Tags: POLITICS)

A megbeszéléseken kiderül, hogy az új phenjani kormány hajlandó-e elfogadni a szomszédai és Washington által kért lépéseket, amelyek nyomán újraindulhatnak a hathatalmi leszerelési tárgyalások.  

"A mai nap a meccs napja" – mondta Glyn Davies amerikai küldött, belépve Észak-Korea kínai nagykövetségi épületébe. Szerdán az amerikai küldött "pozitív jeleket" említett, de hozzátette, hogy a hatoldalú tárgyalások felújítása Phenjanon múlik.

A szóban forgó tárgyalásokon, amelyeknek Peking a házigazdája, az Egyesült Államok, Észak-Korea és Kína mellett Dél-Korea, Japán és Oroszország képviselői vesznek részt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.