Újra nekiestek egy roma telepnek Franciaországban

A rendőrök az északi Roubaix-ban számoltak fel egy sátorvárost. Alternatív szállás nincs, pedig több roma gyermek már beiratkozott a helyi iskolákba.

Romatelepet számolt fel pénteken a rendőrség az észak-franciaországi Roubaix városában – néhány nappal azután, hogy Manuel Valls belügyminiszter kijelentette, a romákat ki kellene telepíteni. A rendőrség reggel hétkor kezdte meg az akciót a kétszáz fő által lakott sátortelepen. Sokan már elhagyták a tábort, mire a rendőrség megérkezett. A kitelepítés sajtóhírek szerint nyugodtan zajlott, de sokan emlékeztetnek arra is, hogy semmilyen alternatív szállást nem ajánlottak a romáknak, akik közül több gyermek már beiratkozott a helyi iskolákba.

A szocialista miniszter szerint a romák többsége nem tud integrálódni a francia társadalomba, ezért vissza kell őket küldeni. Az Amnesty International jogvédő szervezet szerint tízezer romát telepítettek ki az év első felében franciaországi telepekről, és Valls szavai csak megerősítik az előítéleteket és a sztereotípiákat. Az MTI szerint az ombudsmani intézményhez hasonló, jogvédőnek nevezett független közigazgatási hatóság vezetője is kifogásolta pénteken a francia kormánynak az illegális cigánytelepekkel kapcsolatos eljárását, mert ezek előzetes bírói határozat nélkül történnek, s a döntés és a felszámolás közötti, kötelező három hónapos időtartamot sem tartják tiszteletben. A BBC szerint 20 ezer roma él Franciaországban, legtöbbjük Romániából, Bulgáriából és a volt Jugoszlávia területéről érkezett.

Najat Vallaud-Belkacem, a francia kormány szóvivője éppen csütörtökön tette világossá: Párizs szerint nem adottak a feltételei annak, hogy Románia és Bulgária csatlakozhasson a schengeni övezethez.

A héten az Európai Bizottság szankciókat helyezett kilátásba Párizzsal szemben az ügy miatt. Olivier Bailly szóvivő úgy nyilatkozott, hogy a szabad mozgás, a szabad letelepedés európai alapértékek, amelyeket az uniós alapszerződés is rögzít. Figyelmeztetett: ha ezeket Franciaország megszegi, a bizottság „minden eszközzel fellép, hogy szankcionálja a jogsértéseket”.

Egy roma asszony a  kávéval kínálta a rendőröket a telep felszámolása közben
A Roma woman offers coffee to French policemen on September 27, 2013 in Wattrelos, northern France, few miles from where a Roma camp was dismantled by police earlier in Roubaix, northern France. About one hundred Roma people were evacuated from this illegal encampment according to the North Prefecture. The European Commission on September 25 issued a rare public rebuke to France after Interior Minister Manuel Valls defended a call for tens of thousands of ethnic Roma to be kicked out. The Commission, however, stopped short of threatening Paris with sanctions, acknowledging that the government was within its rights to expel migrants who had not found work or other means of support after three months. AFP PHOTO PHILIPPE HUGUEN
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.