Újra támad az ebola

Egy halott libériai férfi szervezetében fedezték fel ismét a kórt. Ez az első ebolás eset azóta, hogy az országot fertőzésmentesnek nyilvánították.

Tolbert Nyenswah egészségügyi miniszter jelentette be, hogy a vizsgálatok igazolták, a 17 éves áldozat ebolában hunyt el - közölte kedden a BBC. Az áldozat Nedoweinban, egy, a fővárostól 48 km-re lévő városban élt. Közel a nemzetközi reptérhez, de távol Guinea és Sierra Leone határától. Nyenswah tájékoztatása szerint a hatóságok azt vizsgálják, hogy a férfi egy utazás eredményeként kapta-e el a betegséget. 

A miniszter megnyugtatott, hogy a hatóságok kézben tartják az ügyet. Arra biztatta az embereket, hogy ne essenek pánikba, hanem folytassák a "mindennapi életüket". A férfi testét biztonságosan, az ebola terjedését megakadályozó előírásoknak megfelelően temették el.

"Újra és újra elmondtuk, hogy fennáll a vírus újraéledésének lehetősége Libériában" - mondta. "De az egészségügyi csapatunk nagyon erős és nagy a kapacitása. Az egyetlen nehézség az, hogy a beteg meghalt, mielőtt megvizsgálhattuk volna."  

Libériát hat hete nyilvánították ebolamentesnek, a betegség történetének legnagyobb járványa után. 2013 decembere óta több mint 11 000 ember vesztette életét, többségük libériai, Sierra Leone-i és guineai.

Az országok komoly erőfeszítéseket tettek, hogy megfékezzék a betegség terjedését, de az új megbetegedések száma az utóbbi időben, az esős évszak beköszöntével ismét emelkedett.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.