galéria megtekintése

Újra lecsaptak a Szürke Farkasok

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 01. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Nincs szó terrorizmusról – jelentette ki Somyot tábornok, a thaiföldi rendőrség parancsnoka, miután szombaton letartóztattak egy külföldi férfit az augusztus 17-i merénylettel kapcsolatban. Akkor házilag készített repeszbombát robbantottak a bangkoki Erevan hindu szentélynél.

A kegyhelyet előszeretettel látogatják thai buddhisták és külföldi – főleg kínai – turisták is. A merényletnek húsz áldozata volt, közülük tizenketten Kínából és Hongkongból érkezett turisták. Száznál többen megsebesültek. Egyes elemzők már ekkor azt gyanították, hogy a tömeggyilkosság hátterében valamilyen muzulmán szervezet állhat. Mások feltételezték: bosszúakcióról lehet szó, mert Thaiföld visszatoloncolt Kínába száznál több kínai állampolgárságú ujgurt, akik Törökországba akartak eljutni azt állítva, hogy török nemzetiségűek.

A Bangkok külvárosában letartóztatott külföldi (jobbra) és a nála lefoglalt holmik
A Bangkok külvárosában letartóztatott külföldi (jobbra) és a nála lefoglalt holmik
REUTERS

Egy európai arcú férfiról tettek közzé fotót, valamint egy török igazolványról, amelyben ugyanannak a személynek a képe van. A nyilvánvalóan hamis okmányon az Adem Karadag név szerepel. A lakásban, ahol a férfit elfogták, még rengeteg hamis iratot és bombagyártáshoz szükséges anyagokat is találtak. A rendőrség hivatalosan „külföldinek” nevezi, de egy rendőrtiszt az AFP hírügynökségnek csak annyit mondott, hogy az illető török. Köröznek még egy thai nőt is, aki muzulmán fejkendővel jár, s aki együtt élt az elfogott férfival. Őt, akár a lefogottat, azonosították a zárt láncú kamerák felvételein. A tetteseket és társaikat tovább keresik, főleg Bangkok muzulmánok lakta negyedeiben.

 

A rendőrségi kiszivárogtatások megerősítik egyes szakértők korábbi feltételezését, miszerint a terrorakciót valóban a Szürke Farkasok nevű török ultranacionalista szervezet hajthatta végre a thai hatóságok ujgurellenesnek mondott lépései miatt. Ha így van, a török nacionalisták nem először jelennek meg a nemzetközi porondon.

Idealista szívű Szürke Farkasok

A szervezet a török nacionalista párt (MHP) ifjúsági tagozata, hivatalosan az Idealista Szívek nevet viseli. Alparslan Türkes ezredes alapította az 1960-as években. A Szürke Farkasok a baloldali személyiségek, kurdok, örmények elleni merényleteikkel híresültek el a hetvenes–nyolcvanas években, polgárháborús állapotokat és katonai puccsot kiprovokálva. Egyesek az USA titkosszolgálatait látták mögöttük, mások a szovjeteket. Egyik tagjuk, Ali Agca próbálta megölni 1981-ben Rómában II. János Pál pápát. Akkor feltételezték: a háttérben a szocialista világ titkosszolgálatai (bolgár, szovjet) álltak. De a Farkasok részt vettek az afganisztáni és – az azeri oldalon – a karabahi harcokban is.

A korábban említett ujgurok Kínából feltehetőleg a vietnami határon át jutottak Thaiföldre. Ott török nemzetiségükre és iszlám hitükre hivatkozva kértek bebocsátást Törökországba, ami komoly zavarba ejtette a thai hatóságokat. Kína egyébként a Financial Times szerint azzal vádolta a bangkoki török diplomatákat, hogy hamis útlevelekkel látták el az ujgurokat, akiket aztán „ágyútöltelékként használnak a szíriai polgárháborúban”. Kínai források a kitoloncolt ujgurok közül tizenhármat vádoltak korábbi terrorista tevékenységgel. Kína északnyugati, ujgurok és más muzulmán kisebbségek lakta Hszincsiang tartományában évtizedes a feszültség a kormányzat és a muzulmán lakosság között. A thai kormány azonban sok ujgur nőt és gyereket kiengedett Törökországba.

Az áldozatokért imádkoztak Bangkokban
Az áldozatokért imádkoztak Bangkokban
Jorge Silva / Reuters

A helyi sajtó szerint a thai hatóságok azért nem akarják terrorizmusnak minősíteni a nyilvánvaló terrorakciót, mert félnek attól, hogy ez rosszul hatna országuk idegenforgalmára.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.