galéria megtekintése

Újra hódít a Trudeau-mánia

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 21. számában
jelent meg.


Körösi Ivett
Népszabadság

Három évtized után visszatér gyerekkori otthonába, a kanadai kormányfői rezidenciára Justin Trudeau – ám immár nem a miniszterelnök gyermekeként, hanem az ország frissen megválasztott vezetőjeként sétálhat be a Sussex Drive 24-be. A 43 éves, liberális politikus a hétfői választáson fölényes győzelmet aratott a politikai színteret kilenc éve uraló konzervatívok fölött.

„Az emberek világos üzenetet küldtek ma este: eljött a változás ideje” – mondta hétfő este a montreali Erzsébet királynő szállodában, a Liberális Párt főhadiszállásán Justin Trudeau. A francia és angol nyelven tartott győzelmi beszéd során nem tett említést édesapjáról – jegyezi meg a The Guardian – , a legendás Pierre Trudeau-ról, aki egy rövid szünettől eltekintve 1968 és 1984 között volt az ország miniszterelnöke. A 2000-ben elhunyt egykori vezető népszerűsége csúcsán kapott szárnyra a Trudeau-mánia kifejezés, amely most ismét bekerült a köztudatba.

A 43 esztendős Justin Trudeau politikai teljesítménye még a konzervatívokból is tiszteletet váltott ki, hiszen három hónapja, a választási kampány kezdetén harmadik helyen állt a párt.

Hétfőn azonban 184 parlamenti helyet szereztek a 338-ból. A második helyen befutó konzervatívok 90 helyet tudhatnak magukénak, 60 képviselővel küldhetnek kevesebbet a parlamentbe, mint 2011-ben. A voksolás másik nagy vesztese az Új Demokrata Párt, az egykori második politikai erő, amely most mindössze 44 helyet szerzett.

 

Középiskolai tanári állását hátrahagyva Trudeau 2008-ban szállt be a politikába, miután képviselőnek választották. A liberálisok vezetését öt évvel később vette át. Akkoriban sokan temették a pártot, de Trudeau frissessége felrázta a tömörülést, s kapcsolatai révén a pártkasszát is feltöltötte. Az elmúlt hónapokban ügyesen kampányolt, emberközeli volt – még bokszmeccseken is feltűnt –, s mindvégig a változásra helyezte a hangsúlyt.

A konzervatívok közben belebuktak az olajárcsökkenés miatt bekövetkezett gazdasági stagnálásba, a képviselőiket érintő korrupciós botrányokba, s a katonai beavatkozást szorgalmazó külpolitikájukba. Az országban élő muzulmán közösséget azzal idegenítették el, hogy harcot indítottak az állampolgársági eskütételen nikábban – a szem kivételével az egész arcot takaró kendőben – megjelenő nők ellen

– mutat rá a The New York Times. A kampány során Trudeau tapasztalatlanságát hangsúlyozták, reklámjaikban gúnyt űztek „szép hajából”, s a konzervatívok hétfőn lemondott vezetője, Stephen Harper leköszönő kormányfő leereszkedően csak a keresztnevén szólította riválisát. Egyesek szerint Harper azért javasolta, hogy a kampányidőszak a szokásos duplája legyen, mert bízott benne, hogy az „újonc” ennyi idő alatt elkövet valamilyen végzetes hibát.

Sophie Gregoire és Justin Trudeau ünnepel
Sophie Gregoire és Justin Trudeau ünnepel
Jim Young / Reuters

Épp ellenkezőleg. A háromgyermekes apa bel- és külpolitikai ígéretei meggyőzték a kanadaiakat a változás szükségességéről. Egyes hírek szerint annak a 3 éves menekült fiúnak a szülei, akinek holttestét Törökország partjainál mosta partra a víz, Kanadába készültek, mire Trudeau bejelentette,

mindent megtesz azért, hogy az ország 25 ezer menekültet fogadjon be, s 250 millió dollárt költenek a migrációs válságra.

Ígéretet tett, hogy kormányfőként küzdeni fog azért, hogy kanadai katonák ne vegyenek részt többé az USA vezette Iszlám Állam elleni koalíció iraki és szíriai bevetéseiben, s módosítani fogja Harper vitatott terrorizmus-ellenes törvényeit. Megfogadta, hogy nyomozást indít a rejtélyes körülmények között eltűnt és meggyilkolt őslakos nők ügyében.

Névjegy

JUSTIN TRUDEAU Kanada második legfiatalabb kormányfője. 1971. december 25-én született Ottawában. Pierre Trudeau és a befolyásos családból származó Margaret Sinclair legidősebb gyermeke Ottawában és Montrealban nőtt fel. Az egyetemen angolt és francia irodalmat tanult, majd snowboard- és bungee jumping-oktatóként, valamint egy rövid ideig kidobóként is dolgozott. Politikai színre lépése előtt drámát és francia irodalmat oktatott egy középiskolában. Gyermekkori barátját, az egykori tévébemondó Sophie Gregoire-t 2004-ben vette feleségül, három gyermeket nevelnek. A pártvezetés mellett kevés szabadideje marad, ám heti 1-2 bokszedzést mindig beiktat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.