Újra beolvasztással fenyegetik a romániai magyarokat

Nem a jelenlegi szakértői kormány fog döntést hozni az ügyben, de fontos újraindítani a közvitát a közigazgatási régiók kialakításáról – jelentette ki hétfőn Dacian Ciolos román miniszterelnök a Helyi Közigazgatás Fóruma elnevezésű kétnapos tanácskozás megnyitóján, a bukaresti parlamentben.

 

A kormányfő hozzátette: a kérdés a parlamenti választások után „kerülhet egyenesbe", a következő kormány célkitűzéseinek függvényében.

A miniszterelnök, az Európai Bizottság egykori mezőgazdasági biztosa hangsúlyozta, hogy a közigazgatási hatáskör nélküli fejlesztési régiók valójában a megyék társulásaként működnek, ami azzal jár, hogy a megyék vezetői a kizárólag számukra előnyös szempontokat tartják szem előtt. Ezért aztán hiányoznak a régiók egészét érintő koherens projektek, amelyek függetlenek lennének egyik vagy másik megyei tanácselnök politikai prioritásaitól. Ciolos szerint mielőbb meg kell vitatni tehát, hogy milyen hatásköröket kell adni a régióknak, milyen forrásokkal rendelkezzenek, és hogyan történjen ezeknek az elosztása, milyen legyen a régiók viszonya a helyi és a megyei hatóságokkal. A miniszterelnök hozzátette: mindezekre a kérdésekre úgy kell válaszokat találni, hogy a régiók ne csupán egy újabb bürokratikus „réteget" jelentsenek, hanem valóban hatékonyabbá tegyék az ország közigazgatását.

Ciolos azt is közölte, hogy a kormány elkötelezett a decentralizáció mellett, és a közigazgatási tárca jelenleg vizsgálja, hogy például a mezőgazdaság, a kultúra, az idegenforgalom vagy az oktatás terén milyen hatásköröket adhat át az önkormányzatoknak.

A miniszterelnök beszámolt arról is, hogy hamarosan elkészül a kormány területi fejlesztési stratégiája, amelynek egyik fő célja megszüntetni az ország különböző régiói között fennálló különbségeket. A kormányfő emlékeztetett: a beruházások évek óta a már fejlett vidékekre irányulnak, aminek következtében a szétfejlődés rohamosan fokozódik.

A régiósítás a 2012-ben kormányra került Szociálliberális Unió (USL) egyik fő választási ígérete volt. A tervet előbb csak halasztották, mert attól tartottak, hogy a régiók létrehozásához elengedhetetlen alkotmánymódosító referendum elbukik az alacsony jelenlét miatt, az alkotmánybíróság ellenállása miatt pedig nem tudták azonnali hatállyal módosítani a népszavazásra vonatkozó törvényt. Mire pedig az érvényességi küszöböt 30 százalékra leszállító jogszabály hatályba lépett, felbomlott a szociáldemokrata-liberális koalíció.

Ha a régiók kialakítása Dacian Ciolos szándékainak megfelelően „egyenesbe kerül", a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a jelenlegi fejlesztési régiók kapnak közigazgatási hatáskört. Az RMDSZ szerint ez jelentős csapás lenne a romániai magyarságnak, mert azt jelentené, hogy a közösség egyetlen régióban sem alkotna többséget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.