Cenzúrát kiált a politikus érsek

Jan Babjak, a sároseperjesi (Presov) görög katolikus egyházmegye érseke telefonon, majd pedig levélben is tiltakozott amiatt, hogy a szlovák közrádiónak az egész országban fogható regionális csatornája a hivatalos programtól eltérően múlt vasárnap nem közvetítette az istentiszteletet.

Az érsek a történteket az alkotmányban szavatolt vallásszabadság, valamint Szlovákia és a Szentszék közötti megállapodás súlyos megsértésének minősítette és követelte Vladimír Mikától, a Szlovák Rádió és TV (RTVS) vezérigazgatójától, hogy e hét végén pótolják felháborító mulasztásukat. Érdeklődésünkre Dominika Sulková, az RTVS szóvivője annyit közölt, hogy döntés még nem született, s addig nem válaszol a kérdéseinkre.

Több szlovák internetes portál szerint a közrádió azért változtatott a programon, mert az előzetesen rögzített szertartás során a pap a homíliájában a február 7-ére kitűzött népszavazásban való részvételre buzdította a hívőket. Még aznap a regionális adások főszerkesztője közölte vele, hogy ezeket a mondatokat törölni szeretné, de ebbe a szertartást bemutató Rastislav Baka nem egyezett bele és példa nélkülinek nevezte, hogy Szlovákiában ismét cenzúrázni akarják a szentbeszédét.

Szlovákiában a történelmi egyházak vezetői egyre erőteljesebben kapcsolódnak be a referendum előtti kampányba, amelyet a Szövetség a Családért (Aliancia za rodinu) civil szerveződés kezdeményezett. Aktivistái tavaly nyáron – többek között a templomokban is – négy hónap leforgása alatt a szükséges 350 ezer helyett ötvenezerrel több támogató aláírást gyűjtöttek össze.

Andrej Kiska államfő normakontrollt kért a kassai székhelyű Alkotmánybíróságtól, amely végül három kérdésre rábólintott: Egyetért-e azzal, hogy házasságnak csak egy férfi és egy nő kapcsolatát lehessen nevezni? Egyetért-e azzal, hogy a homoszexuális kapcsolatban élő párok ne fogadhassanak örökbe gyereket? Egyetért-e azzal, hogy a szülők beleszólhassanak annak az iskolának a szexuális neveléssel, valamint az eutanáziával kapcsolatos tantervébe, amelybe a gyermekeik járnak?

Anton Chromík,a civil szervezet jogi szakértője szerint az értékválsággal és számos aggasztó ideológiai hatással szembesülő szlovákiai társadalomban szükséges megerősíteni a hagyományos család védelmét és elutasítani az egyneműek regisztrált partnerségét.

A Szlovák Püspöki Konferencia adventi pásztorlevelében a család legnagyobb ellenfelének, a halál kultúráját hirdetőnek nevezi az LMBT szervezetek aktivistáit, egyúttal felszólította a hívőket és minden jóakaratú embert, hogy szavazataikkal támogassák ezt a nemes polgári kezdeményezést. Hasonló tartalmú pásztorlevelet adott ki a görög katolikus érsek, valamint a két protestáns püspök is.

Ennek ellenére több lelkipásztor nyilvánosan ellenezte a referendumot. – A voksolás infantilis pótcselekvés, mert a családot nem kívülről, hanem belülről fenyegeti veszély, mert a mai világban nem csak az apuka-anyuka-gyermek modell jelenti a családi kapcsolatot. Széles körű vitában kellene tisztázni a szülők, az iskola, esetleg az egyházak szerepét a jövő nemzedékeinek nevelésében – nyilatkozta lapunknak Anna Polcková pozsony-óvárosi, ágostai hitvallású evangélikus lelkész.

Egyetértett vele Iveta Radicová is: – Hazánkban immár a polgároknak több mint a fele élettársi, viszont ugyancsak családi kapcsolatban él. Rajtuk kívül leányanyák, elvált asszonyok vagy férfiak, továbbá házasságon kívüli biológiai apák is gyermekeket nevelnek, vagyis az ő felelősségük azonos a hagyományos családokban élő szülőkéivel – mutatott rá a szociológus végzettségű volt kormányfő.

Richard Sulík szlovák europarlamenti képviselő azt hangoztatta, hogy bármi lesz is a népszavazás végeredménye, a jelenlegi jogrenden semmit sem változtat. – Ha érvényes lesz, akkor azért, ha pedig nem, akkor meg amiatt fokozza majd a szexuális kisebbséggel szemben táplált, ma sem jelentéktelen hazai ellenszenvet. Teljes joggal állíthatom hát, hogy a 6,3 millió euró – ami a referendum költsége – nem más, mint értelmetlen pénzkidobás – szögezte le.

E hét elején Kiska fogadta a szlovákiai történelmi egyházak vezetőit, s arra kérte őket: járuljanak hozzá ahhoz, hogy a népszavazás előtt és utána is csillapodjanak az indulatok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.