Új Mohamed-karikatúrákkal provokál a francia lap

A Charlie Hebdo francia szatirikus lap szerdán újabb Mohamed-karikatúrákat közölt. A képregény a próféta életét mutatja be.

A lap korábbi karikatúrái erőszakos tüntetéseket eredményeztek, legutóbb szeptemberben, éppen a halálos áldozatokkal járó tiltakozásokat kiváló Mohamed-ellenes film idején jelentettek meg hasonló rajzokat. Akkor rohamrendőröket küldtek a szerkesztőség épületének védelmére, és a muzulmán országokban lévő francia nagykövetségek épületének biztonságát is megerősítették, a francia belügyminiszter pedig provokációnak tartotta a képek megjelentetését.

A képregény a próféta életét mutatja be
árizs, 2013. január 2. Egy férfi olvassa a Charlie Hebdo nevű francia szatírikus hetilapot, amely egy Mohamed prófétát kifigurázó karikatúrával a címlapján jelent meg Párizsban 2013. január 2-án. A francia lap korábban szintén ábrázolta a profétát a címlapon, és a tiltakozásoktól tartva 2012. szeptember 21-én elővigyázatosságból húsz országban ideiglenesen zárva tartottak a francia diplomáciai képviseletek és iskolák. (MTI/EPA/Yoan Valat)

A mostani kiadásba szinte kódolva van a botrány, és ha másnak nem is, a lapnak biztos hasznára válik. A Charlie Hebdo francia szatirikus lap szerdán egy 64 oldalas különszámmal rukkolt elő, amelyben található egy képregény is Mohamed próféta életéről.

Stéphane Charbonnier főszerkesztő szerint az általuk felhasznált életrajz engedélyezett, mivel muzulmánok írták. „Ez csak egy összeállítás abból, amit az iszlám krónikások leírtak. Mi ezt mutatjuk be képekben” – mondta Charbonnier, és hozzátette: a képes történet „teljes mértékben halal” lesz, azaz megfelel a muzulmán vallási törvényeknek.

Najat Vallaud-Belkacem francia kormányszóvivő az első között reagált, és a France 2-nek kijelentette, hogy nem szükséges olajat önteni a tűzre. Iránban már a megjelenés előtt tiltakoztak az újabb karikatúrák ellen. „Elítélünk minden vallásellenes sértést, különösen azt, ami a prófétát érinti. Törvényi úton lépünk fel a karikaturista ellen – mondta kedden az iráni külügyi szóvivő egy sajtótájékoztatón.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.