Újabb emberjogi aktivistát gyilkoltak meg

Egy nappal eltűnésük után holtan találták a csecsenföldi Groznij mellett a "Mentsük meg a nemzedéket" nevű ifjúsági karitatív szervezet vezetőnőjét és férjét.

Zarima Szadulajeva és Alik Dzsabrailov a szervezet irodájánál hétfőn öt egyenruhás fegyveres férfi autójába szállt be Groznijban - számolt be a Kommerszant orosz napilap. A csoport egyik tagja később visszatért Dzsabrailov autójáért, amelynek csomagtartójából kedden előkerült a házaspár holtteste.

A gyilkosság ügyében nyomozást kezdett a hivatalosan a Legfőbb Ügyészség alá tartozó Nyomozati Hatóság (SZK), amelynek vezetője, Alekszandr Basztrikin a helyszínre utazott.

- Bármilyen független tevékenység a helyi vezetés szemében ellenségesnek minősül - jellemezte a hatalom nem kormányzati szervekhez való viszonyát a Memorial jogvédő szervezet moszkvai irodájának vezetője. Alekszandr Cserkaszov szerint így a nem kormányzati szervezetek munkatársaira nehezedő hatalmi nyomás az elmúlt évtizedhez hasonlóan tovább fog nőni. A "Mentsük meg a nemzedéket" szervezet a csecsenföldi háborúkban taposóaknáktól megsérült gyermekek támogatásával foglalkozik.

A házaspár keddi halála előtt a Memorial csecsenföldi képviseletének vezetőjét, Natalija Esztyemirovát ölték meg ismeretlenek. A szervezet egyelőre nem lát lehetőséget az intézmény működésének felújítására az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaságban. Különösen azután, hogy Csecsenföld elnöke "becstelen és lelkiismeretlen nőnek" nevezte Esztyemirovát, aki "senki számára nem fontos".

Ramzan Kadirov többek között az utóbbi szavakkal utasította vissza, hogy a jogvédőnő halálához neki köze volna. A keddi gyilkosságot ugyanakkor Kadirov embertelen cinizmusnak minősítette, amelynek célja "Csecsenföld belső nyugalmának megingatása", ezért becsületbeli ügy a bűncselekmény felderítése.

Jogvédők szerint azonban Kadirov nyilatkozata Esztyemirova halálát követően lényegében irányt szabott a hasonló szervezetek munkatársaival kapcsolatos bánásmódnak.

- A Moszkvától kapott hatalommal a helyi vezetés láthatóan szabadon él - mondta lapunknak Cserkaszov, aki szerint sem Esztyemirova, sem a jogvédő házaspár halálának körülményei nem lesznek tisztázva.

Csecsenek imádkoznak Zarima Szadulajeva holtteste fölött
Szadulajeva, csecsen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.