Újabb baleset a szibériai erőműben

Újabb baleset történt szerdán a szibériai Szajan-Susenszki erőműben, három héttel azután, hogy ugyanott 75 emberéletet követelő szerencsétlenség történt.

Tűz ütött ki az erőmű géptermében, ahonnan mintegy 200 ember evakuáltak, senki nem sérült meg. A helyreállítási munkálatokat azonban ideiglenesen leállították - derült ki az erőmű tulajdonosa,  a RusGidro által kiadott közleményből. Eszerint a tüzet néhány perc alatt sikerült eloltani, de a  gépterem füstbe borult, az okokat vizsgálják.

Közben a közeli Abakan városban összeverték Mihail Afanaszjevet, azt az újságírót, aki nem sokkal a baleset után megírta, hogy a mentőegységek még sokáig hallották a víz alá került, megmentésüket  remélő emberek kopogását. Irása nyomán valótlan hírek terjesztése  miatt eljárást indítottak ellene, de ezt később leállították.  Afanaszjev kedden Moszkvában sajtóértekezleten mondta el, hogy az  erőmű vezetése tudott a berendezések meghibásodásáról, mert  jelentették a dolgozók.

A RusGidro szerdán azt is bejelentette: az igazgató tanács úgy  döntött, hogy független szakértők bevonásával műszaki audit  vizsgálatot rendel el legnagyobb erőműveiben.
A konszern azt is közölte, hogy idén év végéig 5,1 milliárd  rubelre van szüksége a Szajan-Susenszki erőműben végzendő helyreállítási munkálatokhoz, miközben csak 1,5 milliárddal rendelkezik.

Becslések szerint 2010-ben 10 milliárd rubelre,  összesen pedig mintegy 40 milliárdra lesz szükség a teljes helyreállításhoz. Korábban a RusGidro az energetikai minisztériummal közösen a jövő évre már kért közel 10 milliárdot az orosz kormánytól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.