galéria megtekintése

Az NGU megtisztította Szlovjanszkot, a szakadárok ultimátumot kaptak

NOL/MTI

Az Ukrán Nemzeti Gárda (NGU) harcosai gyakorlatilag megtisztították a kelet-ukrajnai Szlovjanszkot a fegyveresektől – jelentette be pénteken Sztepan Poltorak altábornagy, az NGU parancsnoka miután Arszen Avakov ukrán belügyminiszter a két ukrán helikopter lelövését követően ultimátumot adott a terroristáknak és a szakadároknak.

Az ukrán belügyminisztérium honlapján közzétett nyilatkozatában Poltorak közölte: az NGU Szlovjanszkban tartózkodó tagjai készen állnak arra, hogy végrehajtsák azokat a harci feladatokat, amelyeket a hatóságok vagy a körülmények állítanak eléjük. A terrorellenes műveletet az NGU minden veszteség nélkül hajtotta végre, és sebesülés sem történt – tette hozzá.

Baz Ratner / Népszabadság

A parancsnok szerint az NGU harcosai szakszerűen végrehajtott akciójukkal gyakorlatilag megtisztították Szlovjanszkot a „terroristáktól", akik közül sokan jól ki voltak képezve.

 

Avakov is elismerően nyilatkozott az NGU alakulatainak a szlovjanszki terrorellenes műveletben játszott szerepéről. A tárca honlapján megjelent nyilatkozata szerint a kelet-ukrajnai városban végrehajtott akcióban az NGU Kijev környékén kiképzett első tartalék zászlóalja nagyon hatékonynak és szakmailag felkészültnek bizonyult. Úgy gondolom, létre kell hoznunk a második zászlóaljat is, és a Nemzeti Gárda fogja képezni a belügyi fegyveres erők alapját – mondta Avakov.

A belügyminiszter pénteken azonnali fegyverletételre, valamennyi túsz szabadon engedésére, az elfoglalt közigazgatási épületek elhagyására és a rendbontás beszüntetésére szólította fel a kelet-ukrajnai fegyveres szakadárokat. A belügyminisztérium honlapján közzétett ultimátum szerint a hatóságok készek arra, hogy amnesztiát adjanak a civil ellenállásban és a közigazgatási épületek elfoglalásában résztvevőknek, ha nem követtek el súlyos bűncselekményeket.

„Készek vagyunk tárgyalni a tiltakozókkal és a képviselőikkel. A terroristákra és a fegyveres szakadárokra azonban elkerülhetetlen büntetés vár" – jelentette ki Arszen Avakov.

Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál közlése szerint a kelet-ukrajnai terrorellenes műveletet irányító törzs is ultimátumot adott a szlovjanszki fegyveres csoportoknak, hogy adják át a hatóságoknak az összes túszt, akit törvénytelenül tartanak fogva a városban.

A törzs egyúttal azt javasolja a fegyveres csoportok egyszerű tagjainak, hogy adják meg magukat a terrorellenes erőknek, és adják át nekik a törvénytelenül szerzett fegyvereiket. Ha önként megadják magukat, és nem követtek el súlyos vagy különösen súlyos bűncselekményt, akkor a hatóságok szavatolják a biztonságukat és közbenjárnak érdekükben a nyomozó hatóságnál és az ügyészségnél. A törzs javaslata szerint az önkéntes megadást a fegyvereseknek fehér homlokpánttal és fegyverük csövének felfelé való tartásával kell jelezniük.

Baz Ratner / Népszabadság

Avakov az ultimátumot azt követően jelentette be, hogy a reggeli órákban meghalt egy pilóta és egy tiszt, miután az ukrán kormányerők „terroristaellenes" hadműveletet kezdtek Szlovjanszkban , amely során oroszbarát szeparatisták lelőttek két helikoptert. A the Guardian a szlovjanszki polgármesterre hivatkozva azt írja, hogy a másik helikoptert manőverező pilótát túszul ejtették, de ezt az információt egyelőre nem erősítették meg hivatalos forrásból.

Kijevi források szerint már tíz ellenőrzőpontot sikeresen visszaszereztek az oroszbarát csoportoktól - a város fele ezzel ismét az ukrán erők irányítása alá került -, négy szeparatistát pedig foglyul ejtettek. A közlemény szerint a műveletbe, amely hajnali fél ötkor kezdődött, a Nemzeti Gárdát is bevonták, és Szlovjankszkban valamint Kramatorszkban történik.

Avakov reggel úgy nyilazkotott, hogy „valóságos csata folyik Szlovjanszkban, amelyben [oroszbarát] profi bérgyilkosok is részt vesznek". A belügyminiszter elmondta, hogy a szeparatisták gyakran civilek mögé bújnak a lakóépületekben, hogy így védjék magukat.

A BBC helyszíni tudósítója szerint reggel nem folytak komoly harcok a régióban, a the New York Times újságírója pedig szintén azt írta Twitteren, hogy lövöldöznek Szlovjanszkban, de nem túl intenzíven. Az orosz állami televízióban azonban úgy kommentálták a hadműveletet, hogy a várost megrohamozták. Oroszbarát szeparatisták azonban több ellenőrzőponton azt nyilatkozták újságíróknak, hogy továbbra is ők irányítják a régiót.

Oroszország mélyen elítélte a fejleményeket: Moszkva a kelet-ukrajnai hadművelet azonnali beszüntetésére szólította fel Kijevet az orosz külügyminisztérium pénteki közleménye szerint. A tárca felháborodását fejezte ki a kelet-ukrajnai Szlovjanszknál megkezdett „megtorló hadművelet" miatt, és külön bírálta, hogy abba a szélsőségesen radikális ukrán Jobboldali Szektor „terroristáit" is bevonták.

A külügyi közlemény szerint Moszkva határozottan követeli a Nyugattól, hogy hagyjon fel az Ukrajnával kapcsolatos „romboló politikájával" és határolja el magát a kijevi hatalomtól. Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök véleményének hangot adva Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő figyelmeztette Kijevet, hogy a békés rendezést célzó genfi megállapodás megvalósításának az utolsó reményét is szétzúzza a kelet-ukrajnai oroszbarát erők ellen indított hadművelettel.

Az orosz külügyminiszter korábban arra figyelmeztetett, hogy ha az ukrán csapatok támadnak, annak „katasztrofális következményei lesznek".

Ukrán harci repülő Szlovjanszk közelében
Baz Ratner / Reuters

A helyzet tegnap is rendkívül feszült volt. Fegyveresek elfoglalták a délkelet-ukrajnai Amvroszijivka település városi tanácsát, valamint a donyecki ügyészi hivatalt. A helyszíni híradások szerint Amvroszijivkában az automata fegyverekkel felszerelkezett „terroristák" betörték az ünnepnapon zárva tartó épület kapuját, majd kitűzték az épület tetejére az egyoldalúan kikiáltott „donyecki népköztársaság" lobogóját.

A támadók ezután a megyei kisváros elöljárójának lakásához hajtottak, magukkal hurcolták, majd a városi tanács épületében egy lemondó nyilatkozat aláírására kényszerítették. Az elmúlt hetekben Kelet-Ukrajna számos városában hajtottak végre hasonló fegyveres épületfoglalásokat a szakadár oroszbarát erők, amelyeknek akcióit az új ukrán kormány szerint az orosz titkosszolgálatok koordinálják.

Oroszország az EBESZ-től vár segítséget

Oroszország azt követeli az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettől (EBESZ), hogy tegyen lépéseket a kijevi kormány által Kelet-Ukrajnában indított „megtorló műveletek” leállítása érdekében – közölte pénteken Bécsben Andrej Kelin, Oroszország állandó EBESZ-képviselője. Kelin a követeléssel Lamberto Zannier EBESZ-főtitkárhoz, valamint a szervezet soros elnökéhez, Didier Burkhalter svájci külügyminiszterhez fordult. Az orosz diplomata szerint Zannier főtitkár a vele folytatott beszélgetésben „valami borzasztónak” nevezte a Szlovjanszkban zajló eseményeket, amelyeket „haladéktalanul le kell állítani”. A soros elnök svájci külügyminiszter, Andrej Kelin szerint megpróbál kapcsolatba lépni Olekszandr Turcsinov ügyvivő ukrán államfővel, Arszenyij Jacenyuk kormányfővel és más ukrán vezetőkkel a történtek ügyében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.