Újabb földrengés volt Közép-Olaszországban

Péntek reggel egy újabb, 4,7-es erősségű földrengés rázta meg Olaszország középső részét. A fél hét előtt két perccel történt főrengést több utómozgás követte. A régióban szükségállapotot hirdettek. Az áldozatok száma tovább nő, és egyre kisebb az esély arra, hogy túlélőket találjanak.

A nagy földrengés utáni második éjszaka is kereséssel telt Amatricéban
A nagy földrengés utáni második éjszaka is kereséssel telt Amatricéban
Ciro Luca / Reuters

A szerda hajnali 6,2-es erősségű földrengés legalább 267 ember halálát követelte. A sérültek számát 400-ra teszik. Az összesen 5000 főt számláló mentőcsapatok a katasztrófa utáni második éjszaka is szakadatlanul keresték az esetleges túlélőket a romok alatt. A munkát nehezíti, hogy a szerdai földmozgást több száz utórengés is követte. Az eddigi legerősebb 5,1-es volt, de péntek hajnalban is megmozdult a föld a katasztrófa által leginkább sújtott Amatrice közelében.

A remény egyre halványabb, de az erőveszítések nem hiábavalóak, hiszen még tegnap este is találtak túlélőt az amatricei Hotel Roma összedőlt falai között.

Az érintett települések Amatrice, Arquata, Accumoli és Pescara del Tronto. A halottak közt a vakáció miatt rengeteg az idős ember és a kisgyermek, sok szülő ugyanis vidékre küldi nyáron a gyerekeket a nagyszüleikhez nyaralni. Csak Amatricében több mint 200 ember vesztette életét. Meghalt legalább három brit is, Bukarestben pedig 11 román állampolgár eltűnéséről számoltak be.

Ezeken a településeken a tűzoltóság felkérte a lakosságot, hogy tegyék nyílttá Wifi-hálózataikat, így könnyítve meg a mentőalakulatok számára a gyors kommunikációt. A tűzoltók versenyt futnak az idővel, és egyre kevesebb az esély túlélőket találni. A mintegy ötezer tagú mentőalakulatok azonban folytajátk a munkát. Hiszen 2009-ben, amikor L'Aquila városban volt hasonlóan súlyos, 300 emberéletet követelő földrengés, még három nappal a katasztrófa után is emeltek ki élve embereket a romok alól.

Az olasz geológiai intézet által 4,7-es erősségűnek mért földrengés további épületekben tett kárt, de újabb sérültekről vagy halottak nincs hír.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök bejelentette, hogy kormánya 50 millió eurót fordít majd az újjáépítésre. A pénzügyi alap elkülönítésén túl Renzi ígéretet tett arra, hogy a katasztrófa sújtotta területek állandó lakosairól leveszik az adóterheket, továbbá felül fogják vizsgálni a silány minőségű épületek felhúzását lehetővé tevő gyenge szabályozásokat.

Az összedőlt épületek körül sokat a közelmúltban újítottak fel, illetve ahogy arra az olasz sajtóban megszólaló kritikusok is rámutattak: magas kockázatú területekre is simán kiadták az építési engedélyt.

Erről szólva Matteo Renzi megjegezte, hogy „abszurd" az az elképzelés, mely szerint Olaszországban lehetséges teljesen földrengésbiztos házakat építeni.

A történelmi városoknak nem is kell megfelelniük a földrengésbiztos építési szabályoknak, amit gyakran az új épületek felhúzásakor ki is használnak – írja a BBC.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.