Külön államot kaphatnak a haitiak?

Az Afrikai Unió (AU) Addisz-Abebában folyó csúcsértekezletének résztvevői vasárnap megegyeztek: fontolóra veszik, hogy telepítsék át Afrikába a haiti földrengésben hajlék nélkül maradtak közül azokat, akik ezt akarják, és esetleg egy külön államot is teremtsenek nekik.

Az ötletet először Abdoulaye Wade szenegáli államfő vetette föl, rámutatva: a haitiakat mint afrikai rabszolgák leszármazottait a történelem feljogosítja arra, hogy a fekete földrészen kezdhessenek új életet.

Jean Ping, az AU Bizottságának elnöke közölte a többi afrikai vezetővel, hogy a háromnapos csúcson megvitatják a javaslatot. Hozzátette, hogy az unió számlát nyitott Haiti számára az Afrikai Fejlesztési Banknál.
"A kötelességérzet, az emlékezés és a szolidaritás nevében támogathatjuk Abdoulaye Wade szenegáli elnök javaslatát, hogy Afrikában megteremtsük a feltételeket azoknak a haitiaknak a visszatéréséhez, aki vissza óhajtanak térni az országukban pusztító katasztrófa után" - hangoztatta Ping.

Wade szerint Szenegálnak és más afrikai államoknak állampolgárságot kell adniuk minden haitinak, aki új állampolgárságért folyamodik. Az egész kontinensre kiterjedő, tömeges örökbefogadási programot sürgetett a földrengés nyomán árván maradtak számára.

Az új állam gondolata arra emlékeztet, ahogy a XIX. században Libériát létrehozták felszabadított amerikai rabszolgák Nyugat-Afrikában. "Kötődünk ahhoz az országhoz - mondta Ping Haitiról. - Az első fekete köztársaság volt 1804-ben, amely magasra tartotta a felszabadulás és a szabadság lángját a fekete emberek számára."

Új elnököt választottak

Az Afrikai Unió 14. csúcsértekezletén Malawi államfőjét választották meg a szervezet új soros elnökévé, s Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőnek nem sikerült újraválasztatnia magát.

A fórum munkája keddig tart. Az elnökségben jelen van Jean Ping, az Afrikai Unió Bizottságának elnöke, valamint José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő, aki az Európai Unió soros elnökségét adó országot képviseli.

A szervezet 53 tagállamának állam- és kormányfői előbb a hivatalos megnyitón vettek részt, amelyen bemutatták az Afrikai Unió (AU) új zászlaját. Ezen zöld háttérben ábrázolják az afrikai kontinenst, amit 53 csillag vesz körül. A résztvevők később egyperces néma felállással adóztak a Libanon partjainál szerencsétlenül járt etióp repülőgép halálos áldozatainak, és megemlékeztek a haiti földrengés áldozatairól is.

Az afrikai vezetők zárt ülésükön Bingu wa Mutharika malawi államfőt választották a szervezet soros elnökévé. A tisztséget egy éve betöltő Moammer el-Kadhafi meg akarta tartani a tisztséget, de nem tudta megvalósítani szándékát. A poszton a hagyományok szerint ugyanis a kontinens öt régiója egymást váltja. A sorban Afrika déli része következett, és a térség Bingu wa Mutharikát jelölte a pozícióra.

Kadhafi elnöksége idején az általa megálmodott "Afrikai Egyesült Államok" létrehozásán fáradozott, de kevés előrehaladás történt e szándék megvalósításában. A veterán líbiai politikus a malawi elnök megválasztása után úgy nyilatkozott, hogy folytatni fogja a kontinens teljes integrációját célzó törekvéseit, politikai egyesülésre szólította az afrikai országokat, és a résztvevők szemére vetette, hogy nem veszik észre, amint egy országgá válik az Európai Unió.

"Elegendő erkölcsi felelősséget érzek királyok királyaként a tradicionális Afrikában. Én vagyok a legrégebbi államvezető Afrikában. Nincs szükségem semmilyen címre, a harc frontvonalában maradok" - hangoztatta Kadhafi.

Az AU új soros elnöke az éhínség elleni harcot nevezte legfőbb feladatának. A fórumon felszólaló Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a dárfúri helyzetről beszélt, felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is több millióan vannak hajlék nélkül. Felhívta a figyelmet, hogy három hónap múlva Szudánban választásokat tartanak, és egy év múlva népszavazás lesz e déli terület függetlenségéről.

A szudáni kérdéskörről kívül az AU-tanácskozáson szó lesz a szomáliai polgárháborúról, a zsákutcába jutott madagaszkári politikai helyzetről, illetve a Guineában kialakult, a katonai puccsot követő állapotokról.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.