Új megfigyelési botrány Németországban

Újra lehallgatási, illetve megfigyelési botrányba keveredett a német vasutak, a Deutsche Bahn (DB). A vasúttársaság elnöke egy szombati nyilatkozatban újólag elutasította a lemondás lehetőségét.

Előzőleg a vasúti szakszervezetek és az ellenzéki pártok Hartmut Mehdorn azonnali távozását követelték, miután ismertté vált: 2005 és 2008 között több mint 70 ezer alkalmazott e-mailjeit kémlelték ki a Deutsche Bahn vezetősége által megbízott személyek. Mindezt azért, hogy ellenőrizzék a kimenő, a vasút tevékenysége szempontjából kritikusnak tartott információkat. Az illetékesek mindenekelőtt azokat az üzeneteket vették górcső alá, amelyek címzettjei állítólag újságírók, illetve parlamenti képviselők voltak.

A Deutsche Bahnnal az elmúlt hónapokban nem ez volt az első ilyen jellegű botrány. Hónapokkal ezelőtt arra derült fény, hogy a vasútnál az alkalmazottak, sőt egyes vezetők telefonjait lehallgatták, ugyancsak a "kritikus információk" kiszivárogtatásának megakadályozása céljából. Mehdorn már akkor is a bírálatok középpontjába került, de sikerült eltussolnia az ügyet.

A mostani botrány kapcsán az elnök nem cáfolta, hogy történtek ilyen jellegű megfigyelések, de azt állította, hogy az e-mail üzenetek tartalmát nem ellenőrizték, csupán a címzettekre voltak kíváncsiak. Azt hangoztatta, hogy épp ezért semmiféle törvénytelenség nem történt, a lemondást pedig ismételten határozottan elutasította.

A kínos - és minden bizonnyal tovább gyűrűző  - megfigyelési ügy a Deutsche Bahn fő tulajdonosának számító kormányt is rendkívül nehéz helyzetbe hozta. Az ellenzéki pártok követelték a vasutat ellenőrző szociáldemokrata Wolfgang Tiefensee közlekedési miniszter lemondását, Mehdorn menesztésére szólítva fel a konzervatív Angela Merkel kancellárt.

A kancellár azonban egyelőre még a Deutsche Bahn vezetője mögött áll, a sajtó szerint politikai megfontolások miatt. Ha ugyanis az élesen bírált vasúttársasági elnököt most menesztené, a koalíciós megállapodás értelmében az utódot a szociáldemokraták nevezhetnék ki. Merkel ezért a szeptemberi választások utánra akarja halasztani a döntést, azt remélve, hogy egy új koalícióban a kinevezést illetően már a konzervatívoké lesz a döntő szó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.