Új „szocialista kísérletet” sürget a Baloldal elnökjelöltje

Az egykori keletnémet „szocialista kísérlet” megismétlését sürgette hétfőn megjelent nyilatkozatában Peter Sodann, a Baloldal pártjának színészből lett elnökjelöltje. A Tetthely nyomozója szerint Németország ma nem demokrácia.

A Tagesspiegel című liberális berlini újságnak adott interjúban Sodann – aki 1992 és 2007 között a nagy sikerű bűnügyi televíziós krimisorozat, a Tetthely felügyelőjének szerepét játszotta – azt hangoztatta, hogy nem akarja ugyan a volt NDK helyreállítását, de amellett van, hogy az akkori „szocialista kísérletet” immár megváltozott körülmények közepette próbálják ki újra. Ha egy tudományos kísérlet nem sikerül, később megváltozott feltételek mellett azt megismétlik - érvelt Sodann, aki 2009 májusában a Baloldal jelöltjeként Horst Köhler hivatalban lévő államfővel és Gesine Schwan szociáldemokrata jelölttel szemben harcba száll Németország elnökének tisztségéért.

A korábbi színész az elmúlt hetekben több nyilatkozatával is megbotránkozást keltett. Többször magasztalta a volt keletnémet kommunista rendszert hangoztatva, hogy a Németország ma nem demokrácia, de indítványozta Josef Ackermannak, a Deutsche Bank elnökének a letartóztatását is. Néhány kijelentése a parlamenti pártok többségének olyan heves tiltakozását váltotta ki, hogy némelyest már az őt jelölő Baloldal pártja is visszakozott, azt állítva, hogy Sodann nem gondol mindent komolyan.

Mindenesetre az államfőjelölt most megerősítette, hogy a szövetségi köztársaság szerinte „nem demokrácia”. Ha az emberek méltóságát nem tartják tiszteletben– érvelt – , akkor igencsak inog a demokrácia. S egy ingadozó demokrácia nem demokrácia. Mindezt sajátosan azzal támasztotta alá, hogy „nincs félig várandós nő sem”.

A baloldali elnökjelölt derűlátásának adott hangot a szocializmus esetleges németországi jövőjével kapcsolatban. Hangoztatta másrészt, hogy az egykori NDK-ban uralkodó állapotok visszaállítását - különös tekintettel a kommunista állam utolsó korszakára -  nem tartja kívánatosnak. A kezdeti időszakban egy emberarcú társadalmat akartak felépíteni - állította Sodann, aki szerint „az elképzelés helyes volt, csak a megvalósítás csúszott félre”. Reményét fejezte ki, hogy az egykori "szocialista kísérlet" megismétlődhet, immár megváltozott, azaz „demokratikus körülmények” között.

Az egykori NDK-ban született Sodann az 1960-as évek elején államellenes uszítás vádjával egyébként több mint fél évet töltött vizsgálati fogságban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.