Új Sztálingrádról beszélnek a Kremlben

Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes, de maga Vlagyimir Putyin elnök is támogatja, hogy Volgográd újra felvegye a szovjet diktátor nevét – írja az AFP.

A keresztelő ötletével – hangzik a francia hírügynökség cikke – először egy világháborús veterán állt elő a, és amikor pénteken, normandiai partraszállás hetvenedik évfordulóján megkérdezték róla, Putyin úgy nyilatkozott, az önkormányzat joga dönteni az ügyben, ha a városiak egy népszavazáson rábólintanak a dologra, a Kreml azt tiszteletben fogja tartani . Rogozin ezután, hallatott magáról. Az orosz miniszterelnök-helyettes a Twitteren írta, hogy ő a maga részéről soha nem vonta kétségbe, a nagy Sztálingrádnak vissza kell adni a régi nevét, nem a szovjet diktátor, hanem a „sztálingrádiak" kedvéért.

A város a második világháború első nagy fordulópontját jelentő ostrom helyszíne, ahol 1942-1943-ban a Vörös Hadsereg az első nagy vereséget mérte a náci Németország hadseregére és a vele érkező olasz, román és magyar erőkre. Hatalmas műkomplexum őrzi a győzelem emlékét. Egy tavalyi önkormányzati döntés szerint a város ezután hat napra minden évben újra felveheti a Sztálingrád nevet – arra a hat napra, amikor a győzelmet ünnepli.

Volgográdot 1925-ig Caricinnek, 1925 és 1961 között Sztálingrádnak hívták. Jelenlegi nevét akkor vette fel, amikor a hruscsovi Szovjetunió megpróbált leszámolni Sztálin örökségével. Ez nemigen sikerült. Egy 2008-as oroszországi felmérés tanúsága szerint az éhínségben meghalt vagy a politikai elnyomás alatt elhurcolt és meggyilkolt milliók ellenére Sztálin az orosz történelem harmadik legnépszerűbb alakja. Csak a germán és a svéd invázió ellen sikerrel küzdő 13. századi vlagyimiri nagyfejedelem, I. Sándor és a mélyreható társadalmi reformok elindításáról ismert, 1911-ben meggyilkolt miniszterelnök, Pjotr Sztolipin végzett előtte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.