Új országot kiáltottak ki a magyar határnál

Vít Jedlicka, a cseh Szabad Polgárok Pártjának (SSO) tagja saját államot hozott létre Horvátország és Szerbia határán, 20 kilométerre Magyarországtól. A szerb–horvát határ közötti senki földjén alapított országot Liberland Szabad Köztársaságnak nevezte el, és annak elnökévé saját magát kiáltotta ki. Állampolgárságot bárki igényelhet, aki nem kommunista és nem náci.

Az új állam létrejöttéről a bumm.sk számolt be a cseh novinky.cz-re hivatkozva. Az alapító azt reméli, hogy az új országot hamarosan nemzetközileg is elismerik. Jedlicka megjegyezte, hogy Liberland létrejöttét már a megfelelő diplomáciai keretek között bejelentették a két szomszéd államnak, Horvátországnak és Szerbiának, valamint az ENSZ-nek is.

Forrás: liberland.org

A meglehetősen önkényesen kikiáltott miniállam területe csupán hét négyzetkilométer, és a senki földjén terül el, amelyre Jedlicka elmondása szerint a horvát–szerb határviták során senki nem tartott igényt.

Az elnök elmondta, hogy az új állam alapítóinak célja egy olyan társadalmat létrehozni, ahol a tisztességes emberek anélkül érvényesülhetnek, hogy az állam felesleges szabályokkal és adókkal keserítené meg az életüket. Olyan államok inspirálták őket, mint Monaco, Lichtenstein vagy Hongkong.

Az országnak már saját honlapja is van, ahol bárki igényelhet állampolgárságot, kivéve a kommunistákat és nácikat, vagy akik valamilyen szélsőséges ideológiához köthető múlttal rendelkeznek, és büntetett előéletűek.

Liberlandnak saját zászlaja, címere és mottója is van: „Élni és élni hagyni." Államformája alkotmányos köztársaság a közvetlen demokrácia elemeivel, hivatalos nyelve pedig a cseh. Az új ország alkotmánya egyelőre még nem elérhető a weboldalon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.