galéria megtekintése

Új légiszerencsétlenség rázta meg Malajziát

1 komment

NOL

A hat áldozatot követelő helikopterbalesetben Najib Razak miniszterelnök kabinetfőnöke és a kormánypárt, az Egyesült Maláj Nemzeti Szervezet (UMNO) egyik vezéralakja is életét vesztette. Najibot politikai szempontból rendkívül rossz időben érte a katasztrófa.

A kormányfő mindenre kiterjedő vizsgálatot ígért a szerencsétlenség okainak feltárására. A Bernama állami hírügynökségnek szemtanúkra hivatkozó közlése szerint a a királyi székhelyről, Pekanból felszálló helikopter felrobbant a levegőben a fővárostól, Kuala Lumpurtól negyven kilométerre Semenyih városnál egy kaucsukültetvény felett. A szerencsétlenség időpontjában a környéken mindenhol zuhogott az eső.

Najib januárban a Kuala Lumpur-i nagymecsetben egy, az MH370 eltűntjeire emlékező szertartáson
Najib januárban a Kuala Lumpur-i nagymecsetben egy, az MH370 eltűntjeire emlékező szertartáson
Olivia Harris / Reuters

A helikoptert – amely Najib második legidősebb lűányának, 27 éves Nooryana Najwa Najibnak az esküvőjéről hazatérő vendégeket szállított – darabokra szaggatta a detonáció ereje. Hivatalos bejelentések szerint a baleset halálos áldozatai között van Azlin Alias, a kormányfő kabinetfőnöke és Jamaluddin Jarjis parlamenti képviselő, Malajzia volt washingtoni nagykövete, a kormányzó pártszövetség, az országot a függetlenség 1957-es kikiáltása óta vezető Egyesült Maláj Nemzeti Szervezet (UMNO) egyik vezető személyisége. Rajtuk kívül még egy üzletember, egy testőr és a két pilóta utazott a gépen. Holttestüket a mentőegységek már kiemelték a roncsok közül.

 

A láthatóan megrendülten nyilatkozó Najib egy szombat éjjeli sajtóértekezleten azt mondta, a hatóságok minden követ meg fognak mozgatni, hogy kiderítsék a szerencsétlenség okát.

„Két olyan embert vesztettünk el ebben a tragédiában, akik sokat tettek a kormányért, a pártért és az országért"

– idézte a Bernama a könnyeivel küszködő miniszterelnököt.

Malajziának alig több mint egy év alatt ez volt a harmadik nagy légikasztrófája az MH370 tavaly márciusi eltűnése és az MH17 júliusi lelövése után.

Jalamuddin halála már csak azért is fájó Najib számára, mert kitartó szövetségesét veszítette el abban a belső harcban, amelyet az ország volt kormányfője, Mahathir Mohamad ellen vív. Mahathir az elmúlt hetekben pedig többször is lemondásra szólította fel Najibot az állami befektetési alap, a 1Malaysia Development Berhad (1MDB) által felhalmozott 11 milliárd dolláros adósság miatt. A befektetési alapot Najib hozta létre és ő az igazgatótanácsi elnöke is. Mahathir huszonkét éven át vezette Malajziát, és bár már 89 éves, máig az UMNO vezéralakjának számít. Szerinte a kormánypárt számára a politikai túlélést csak Najib lemondása garantálhatja.

Az 1MDB székháza Kuala Lumpurban. Gyanús ügyek
Az 1MDB székháza Kuala Lumpurban. Gyanús ügyek
Olivia Harris / Reuters

De a miniszterelnök felelőssége – emlékeztet a Sydney Morning Herald – felmerül egy gyilkossági ügyben a mongol származású modell és tolmács, Shaariibuugiin Altantuyaa halálában is. Shaariibuugiin tolmács volt azokon a tárgyalásokon, amelyeket Najib 2006-ban még védelmi minisztereként folytatott francia tengeralattjárók megvásárlásáról, Mahathir pedig az erről az ügyről tett vitriolos hangú nyilatkozatainak a tanúsága szerint azt gyanítja, hogy a dologban a jelenlegi miniszterelnök keze is benne van, Shaariibuugiinnak azért kellett meghalnia, mert túl sokat tudott meg a kétmilliárd dolláros tengeralattjáró-vásárlás körüli megvesztegetési kísérletekről és kenőpénzekről.

A halála előtt a hasában lévő gyermeke életéért könyörgő nőt

2006-ban lelőtték, a holttestét pedig Semtexszel felrobbatották. Gyilkosa Najib egyik korábbi testőre, egy Sirul Azhar Umar nevű férfi volt, akit távollétében kötél általi halálrra ítéltek, ami elől Ausztráliába menekült. A gyilkosságot beismerte, de azt nem árulta el, hogy a megbízója ki volt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.