Új elnököt választott Izrael

Kedden délután Reuven Rivlint választotta meg Izrael tizedik elnökévé kneszet. A 75 éves jobboldali politikus a második fordulóban 63 szavazatot kapott. Riválisának, Meir Sitritnek 53 voks jutott.

Ronen Zvulun / Reuters

Izraelben az államfőnek főleg jelképes és ceremoniális funkciói vannak. Az állam kezdeti éveitől fogva elsősorban a pártcsatározásokban érdemeket szerzett politikusok kapták a posztot. Egy idő után a politikai elit azzal tett gesztust a keleti zsidóknak, hogy a funkciót nekik tartotta fenn. Kivétel volt a legutóbbi elnök Simon Peresz szereplése az elnöki hivatalban. Az idős és tapasztalt államférfi ugyanis igen aktív elnök volt, bürokratából és pártpolitikusból népszerű elnöke lett a zsidó államnak.

Rivlin ambícióját ingadozva támogatta csak Benjamin Netanjahu miniszterelnök, aki egy ideig tétovázott, hogy inkább miniszterét, a tunéziai születésű Szilvan Salomot jelölje-e inkább a posztra. Salommal kapcsolatban felmerült, hogy évekkel korábban erőszakoskodott női munkatársaival. (Móse Kacav volt elnök ilyen tettei miatt kényszerült lemondani, s ítélték börtönbüntetésre.) Benjamin Ben-Eliezer volt tábornok, akit a balközép Munkapárt jelölt, kénytelen volt visszavonni a jelöltségét, miután mindössze öt napja korrupciós vádak miatt hallgatta ki a rendőrség. Indult két nő is a posztért, de már az első körben kiestek, ahogy Daniel Schechtman Nobel-díjas vegyészprofesszor is. Ő egy szavazatot kapott a 116-ból.

A jogász végzettségű Rivlin őrnagyi rendfokozatig jutott az izraeli fegyveres erőknél. Végig a Likud pártban politizált, kétszer választották a kneszet elnökévé. Kritikusai felrótták neki: nem volt az elvárt módon párttatlan parlamenti elnökként. Hét éve már indult volna az elnöki hivatalért, de visszakozott, amikor kiderült, hogy Peresznek elsöprő a támogatottsága. Rivlin több alkalommal bírálta a béketerv kétállamos megoldását: inkább látná a palesztinokat izraeli állampolgárként, nyilatkozta. Rivlin a jeruzsálemi (szélsőségesen nacionalista) Betar futballklub egyik vezérszurkolója is.
Peresz július 24-ig Izrael államfője marad, Reuven Rivlin ekkor teszi majd le az elnöki esküt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.