Új állam született Indiában

Vasárnap éjfélkor megszületett India 29. állama, Telangana, miután az ország déli részén található Andhra Pradesh kettészakadt.
A két állam közös fővárosát, Hyderabadot, pink luftballonok, zászlótenger és ünneplő tömeg árasztotta el a hétvégén. „A helyiek, és a fiatalok által hozott áldozatok egy új állam megalakulásához vezettek. Történelmi pillanat ez számunkra" – nyilatkozta a BBC-nek egy fiatal, aki szerint az új vezetés egyik legfontosabb feladata az, hogy munkahelyet teremtsen a több ezer telanganai munkanélkülinek.

A 35 milliós új állam lakosai már régóta szorgalmazták a különválást, a telanganaiak szerint ugyanis az Andhra Pradesh-i vezetés korábban igencsak elhanyagolta a régiót, amely a gazdaságilag megosztott állam szegény, leszakadt része volt. Nem mindenki fogadta azonban kitörő örömmel a fejleményeket.

„Szomorú nap ez a mai, mert ugyanazt a nyelvet beszéljük, és az identitásunk sem különbözik. A politikusok piszkos játszmáinak köszönhetően szakadt ketté az állam" – mondta egy férfi. Sokan azt sem tartják szerencsésnek, hogy Hyderabad, amely több infotechnológiai óriás,  és gyógyszercég székhelye, a két állam közös fővárosa lesz az elkövetkező tíz évben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.