Ügyvédje szabadon engedné a vörös khmer vezért

Szabadon kell engedni a vörös khmerek legnagyobb kínzóközpontjának vezetőjét, a „Douch” néven ismert Kaing Guek Eavot, mert törvénytelenül tartották tíz éven keresztül börtönben – jelentette ki szerdán a vádlott francia védőügyvédje.

a kambodzsai népirtás ügyében eljáró első perben.

Kaing Guek Eav, aki az 1975-1979 közötti vörös khmer rezsim idején volt a Tuol Slengnek (S-21) börtön igazgatója. Itt  becslések  szerint mintegy 16 ezer embert - köztük nőket és gyerekeket -  tartottak fogva, akik közül feltehetően mindössze 14-en élték túl a  bántalmazásokat.

A 66 éves Doucht 1999-ben tartóztattak le, háborús bűnök, emberiesség elleni bűnök, kínzások és előre megfontolt szándékú gyilkosságok vádjával állították bíróság elé 2009-ben a kambodzsai népirtás ügyében eljáró első perben.

Ügyvédje, Francois Roux most azt hangoztatta, hogy a bíróságnak  be kell szüntetnie védence fogva tartását, mert az már minden  elfogadható határt túl lépett a kambodzsai törvények és a nemzetközi normák szerint is. Roux a bíráknak kijelentette: „Ez most már a bíróság  problémája, és ezt a kérdést nem lehet megkerülni.”

A történelmi jelentőségű perben kedden Kaing Guek Eav elismerte felelősségét a börtönben elkövetett bűnökért, és bocsánatot kért a  vörös khmerek áldozataitól. A Pol Pot vezette, 1975 és 1979 közötti rémuralom során mintegy  kétmillió embert öltek meg. A tisztogató akciók egyik központja az S-21 volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.